zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Rutte en VVD oneens over nieuw EU-verdrag
Rutte en VVD oneens over nieuw EU-verdrag

Rutte en VVD oneens over nieuw EU-verdrag

  • Nederland
  • Premier Mark Rutte is het oneens met zijn partijgenoten in de Tweede Kamer die pleiten voor een wijziging van het EU-verdrag. Dat bleek donderdag in een debat in de Kamer.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjd6gpeib6yq/nieuws/rutte_en_vvd_oneens_over_nieuw_eu?ctx=vhczdhr6vuyk

Rutte herhaalde het standpunt dat het kabinet niet voor een nieuw EU-verdrag is, tenzij het echt onvermijdelijk is geworden. Op dat moment heeft hij wel een wensenlijst, maar initiatief voor een wijziging van het verdrag zal het kabinet niet nemen.

VVD-Kamerlid Mark Verheijen had er juist voor gepleit het verdrag te wijzigen omdat dat van vóór de financiële en economische crisis is en inmiddels niet meer zou voldoen. Rutte zei dat het ,,uiterst complex” is om het met 28 EU-landen eens te worden over een nieuw verdrag en dat de energie in Europa beter besteed kan worden. Ook de PvdA in de Kamer ziet geen aanleiding voor een verdragswijziging.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei dat hij er ,,weinig fiducie” in heeft dat een nieuw verdrag of een debat daarover het vertrouwen van de burger in de EU kan verbeteren. ,,Het is geen panacee voor alle problemen van Europa.”

Daar komt volgens de minister bij dat in Europa op dit moment vooral de economische problemen moeten worden opgelost en dat moet snel gebeuren. De hele procedure van een nieuw EU-verdrag kost al snel 5 jaar en die tijd hebben we niet, zei Timmermans. Hij hamert in Brussel wel op wijzigingen van het gedrag van Europese instellingen. Eurocommissarissen moeten hun neiging om nieuw beleid te maken onderdrukken.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top