zaterdag, oktober 16, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / Rutte: ‘Nederland en Australië verbonden in rouw’
Rutte: ‘Nederland en Australië verbonden in rouw’

Rutte: ‘Nederland en Australië verbonden in rouw’

  • Internationale
  • Minister-president Rutte heeft 11 augustus in Den Haag gesproken met de Australische premier Abbott over de nasleep van de ramp met de MH17. Na afloop gaf Rutte de volgende persverklaring:
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/08/11/persstatement-rutte-na-ontmoeting-met-australische-premier-abbott.html

Nederland en Australië zijn op 17 juli in het hart geraakt. Onze beide landen betreuren vele slachtoffers na de afschuwelijke ramp met de MH17. De beelden van de dag van Nationale Rouw in Australië afgelopen donderdag maakten grote indruk. Nederland en Australië voelen hetzelfde verdriet, dezelfde pijn. Al zijn onze landen duizenden kilometers van elkaar verwijderd, wij zijn verbonden in rouw.

Premier Abbott en ik hebben zojuist gesproken over de nasleep van de ramp. Vorige week hebben we het besluit moeten nemen de repatriëringsmissie niet in de huidige vorm voort te zetten. We hadden het allebei graag anders gezien. Maar we zijn het er ook over eens dat met de huidige veiligheidssituatie langer blijven niet verantwoord is.

Graag wil ik hier mijn dank uitspreken aan de Australische experts, die samen met Nederlandse en Maleisische collega’s en de OVSE zulk zwaar werk in zulke moeilijke omstandigheden hebben verricht. Hetzelfde geldt voor de Australiërs die ook vandaag weer in Hilversum aan het werk zijn om de slachtoffers te identificeren.

Ik zei het eerder: we stoppen nu, maar we stoppen niet. Premier Abbott en ik delen de ambitie om terug te keren naar de crashsite, zodra er weer zicht is dat we onder veilige omstandigheden daar dit belangrijke werk kunnen doen. Ook de onderzoeken naar de toedracht en de opsporing zetten wij voort, de onderbreking van de repatriëringsmissie in huidige vorm verandert daar niets aan.

De afgelopen maanden en weken hebben wij intensief contact gehad en zijn wij steeds samen opgetrokken in de aanpak van deze vreselijke ramp. Dat zullen we ook in de toekomst blijven doen. Het is bijzonder hoe onze landen elkaar ook in deze verdrietige tijden weten te vinden.

De huidige hechte samenwerking tussen Nederland en Australië past binnen een lange traditie van nauwe bilaterale betrekkingen tussen onze landen. We zijn gelijkgezind op vele terreinen zoals duidelijk wordt uit onze gezamenlijke aanpak van bijvoorbeeld terrorisme en cybercrime, onze gedeelde visie op hulp en handel en ook onze langjarige militaire samenwerking. We zijn vastberaden om, naast onze nauwe betrokkenheid in de nasleep van de vliegramp, ook deze vormen van samenwerking intensief voort te zetten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top