maandag, oktober 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Schaduwbankieren met minder risico’s
Schaduwbankieren met minder risico’s

Schaduwbankieren met minder risico’s

  • Europa
  • De EU zet haar plannen door om het schaduwbanksysteem, dat medeverantwoordelijk is voor de kredietcrisis, aan banden te leggen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/economy/130904_nl.htm

De meeste beperkingen die de financiële sector sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 zijn opgelegd, zijn gericht op het reguliere banksysteem. Schaduwbanken — hedgefondsen, private equity en securitisatie inbegrepen — houden zich bezig met vergelijkbare activiteiten. Toch worden ze vanouds minder streng gecontroleerd en kunnen zij geen beroep doen op steun van de centrale banken of depositoverzekeringen en schuldgaranties.

Schaduwbanken verhogen de financiële liquiditeit van de banksector, maar hebben in de afgelopen jaren ook wereldwijd voor veel financiële onrust gezorgd. Die instabiliteit is mede verantwoordelijk voor het omvallen van Lehmann Brothers in 2008 en voor het opdrogen van de kredietmarkt in de financiële crisis.

De financiële instabiliteit bij de wortel aanpakken

Wereldwijd is het totale bedrag dat in de schaduwbankiersector omgaat, in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld tot ruim 50 biljoen euro. Inmiddels is de sector goed voor bijna een derde van het wereldwijd financieel stelsel. In Europa vertegenwoordigt deze sector in totaal 23 biljoen euro.

Alleen al door zijn omvang en zijn nauwe banden met de reguliere financiële sector is de schaduwbanksector een potentieel systeemrisico voor landen, overheden en belastingbetalers. Elk probleem kan een kettingreactie teweegbrengen, die ook de reguliere financiële sector kan meeslepen.

Strengere kapitaalvereisten

Volgens de hervormingsvoorstellen van de EU zouden bepaalde soorten geldmarktfondsen een liquiditeitsbuffer van 3% van hun activa moeten aanhouden om de gebruikelijke run op cash bij een financiële crisis op te vangen.

De EU stelt ook voor om dagelijkse en wekelijkse liquiditeitsniveaus vast te stellen voor geldmarktfondsen. Daarnaast wil zij maatregelen nemen om op grote aflossingen te anticiperen en om een al te groot vertrouwen in kredietratings van derden te temperen.

De EU werkt nauw samen met de G20 om de risico’s van het schaduwbankieren in te dammen. Verwacht wordt dat de de G20-leiders de aanbevelingen van de Raad voor financiële stabiliteit van de G20 op 5 en 6 september in Sint-Petersburg zullen bevestigen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top