maandag, december 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Schiemanswerk, wat houdt dit precies in? NAUPAR legt het uit
Schiemanswerk, wat houdt dit precies in? NAUPAR legt het uit

Schiemanswerk, wat houdt dit precies in? NAUPAR legt het uit

  • Nederland
  • ‘Schiemanswerk’ is een veelomvattend begrip. In het kort staat het voor alle handelingen en verbindingen die met touw en draad voor gebruik aan boord van schepen kunnen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van knopen en steken, het maken van ‘sjorringen’ en het slaan van ‘platting’. Nog nooit van deze termen gehoord? Lees dan verder!
  • NAUPAR
  • webteam@naupar.com

‘Schiemanswerk’ is een veelomvattend begrip. In het kort staat het voor alle handelingen en verbindingen die met touw en draad voor gebruik aan boord van schepen kunnen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van knopen en steken, het maken van ‘sjorringen’ en het slaan van ‘platting’. Nog nooit van deze termen gehoord? Lees dan verder!

De oorsprong van ‘schiemanswerk’

Waar komt het begrip ’schiemanswerk’ vandaan? Het is afgeleid van het werkwoord ‘schiemannen’, dat het ‘verrichten van herstelwerkzaamheden aan het touwwerk van een schip’ betekent. Vroeger was een schieman een speciale vakman op de grote zeilvaart die verantwoordelijk was voor al het touwwerk. Zo ontstond het begrip ‘schiemanswerk’.

Verschillende soorten schiemanswerk

Onder schiemanswerk worden ‘knopen of steken’ verstaan, die worden gebruikt om touw aan elkaar te knopen of ergens aan te bevestigen. Een type knoop die vaak wordt gebruikt om objecten van touw en houten palen te maken is een ‘sjorring’. Een ‘platting’ of ‘vlecht’ is een sterke bundel gemaakt van touw, draad, riet of stro. Weer wat geleerd!

Over naupar

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top