vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Shell en TU Delft verbeteren meetsysteem voor boorkernen
Shell en TU Delft verbeteren meetsysteem voor boorkernen

Shell en TU Delft verbeteren meetsysteem voor boorkernen

  • Nederland
  • Efficiëntere proef moet kosten beperken en winningspercentage verhogen Shell en de TU Delft werken aan een innovatief meetsysteem, waarmee de stroming van olie door een boorkern nauwkeuriger te meten is. De techniek, ontwikkeld in het kader van het vijfjarig samenwerkingsverband van de twee partijen, moet bijdragen aan een efficiëntere winning van olie.
  • Koninklijke Shell Groep
  • http://www.shell.nl
  • shellstation@shell.com
  • http://www.shell.nl/nld/aboutshell/media-centre/news-and-media-releases/archive/2014/meetsysteem-boorkernen.html

Bij de winning van olie blijft een groot deel van de in een veld aanwezige hoeveelheid in de bodem zitten. Het winbare percentage hangt onder meer af van de eigenschappen van de olie en het gesteente. Daarom vinden er voorafgaand aan de productie altijd proeven plaats, waarbij een kleine hoeveelheid olie door een boorkernmonster wordt geperst. Deze proeven kosten veel geld, omdat de monsters met een exploratieboring uit het reservoir moeten worden gehaald.

Onderzoekers van Shell en de TU Delft hebben nu een meetsysteem ontwikkeld met veel gevoeliger sensoren, zodat kleinere boorkernmonsters volstaan voor een betrouwbare proef. Het gebruik van kleinere monsters draagt bij aan een verlaging van de kosten per proef. Bovendien maakt de techniek het mogelijk om met de zelfde hoeveelheid reservoirgesteente meer tests uit te voeren, wat zich moet vertalen in meer kennis van het reservoir en een toename van het gemiddelde winningspercentage.

Het meetsysteem is één van de enhanced oil recovery-projecten waarin Shell en de TU Delft samenwerken. Het energiebedrijf en de universiteit sloten twee jaar terug een overeenkomst ter versterking van de bestaande R&D-programma’s. Een belangrijke stap hierbij was de instelling van een Supervisory Board met vertegenwoordigers van Shell en de TU Delft.

‘De ontwikkeling van dit meetsysteem illustreert de meerwaarde van samenwerking van Shell met de TU Delft’, zegt Shell Chief Technology Officer Gerald Schotman tijdens een symposium in het Shell Technology Centre Amsterdam, waarbij de balans van het nu twee jaar lopende partnerschap werd opgemaakt. ‘Door onderzoekers bij elkaar te zetten en kennis uit te wisselen kunnen we het innovatietempo verhogen. En technologische innovatie is hard nodig om ook in de toekomst in de stijgende vraag naar energie te kunnen blijven voorzien.’

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top