vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Shell in terminaluitbreidingsovereenkomst om LNG als transportbrandstof te stimuleren
Shell in terminaluitbreidingsovereenkomst om LNG als transportbrandstof te stimuleren

Shell in terminaluitbreidingsovereenkomst om LNG als transportbrandstof te stimuleren

  • Nederland
  • Shell is de “launching customer” van nieuwe infrastructuur speciaal voor transport-LNG (vloeibaar gemaakt aardgas), die de Gate-terminal (Gas Access To Europe) heeft aangekondigd.
  • Koninklijke Shell Groep
  • http://www.shell.nl
  • shellstation@shell.com
  • http://www.shell.nl/nld/aboutshell/media-centre/news-and-media-releases/archive/2014/gate-terminal.html

De Gate-terminal is een joint venture van Gasunie, Vopak en OMV op de Maasvlakte. De toezegging van Shell om capaciteit van de Gate-terminal te kopen, heeft deze investering in uitbreiding van de terminal mogelijk gemaakt. De nieuwe infrastructuur voor transport-LNG, een zogeheten ‘break bulk’-terminal, omvat de bouw van een nieuwe aanlegsteiger. Deze zal de beschikbaarheid van LNG als transportbrandstof voor schepen, veerboten en vrachtauto’s in Noordwest-Europa vergroten.

Maarten Wetselaar, Executive Vice President, Integrated Gas van Shell: “Wij zijn erg blij met deze overeenkomst. De samenwerking tussen Gasunie, Vopak, de Rotterdamse haven en Shell biedt aanvoerzekerheid van LNG voor afnemers in de scheepvaart en het wegtransport in Noordwest-Europa via een speciale, opschaalbare infrastructuur. LNG is een levensvatbare optie voor schoner en duurzamer transport. Wij zijn ervan overtuigd dat LNG een groter aandeel in de transportbrandstofmix van de toekomst gaat krijgen en dit project bewijst het vertrouwen dat wij in LNG als brandstofoptie hebben.”

Rotterdam is een belangrijke locatie voor haven- en bunkeractiviteiten. Dit geeft de Gate-terminal een begunstigde positie voor het bedienen van afnemers in zowel de water- als de wegtransportsector. De nieuwe speciale ‘break bulk’-terminal wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2016 operationeel. Hij komt naast de Gate-terminal, waar momenteel LNG in grote chartertankers van over de hele wereld aankomt.

Wanneer hij in bedrijf is, krijgt de nieuwe ‘break bulk’-terminal per pijpleiding gas in vloeibare vorm uit de centrale terminal aangeleverd en verdeelt dat in kleinere partijen voor distributie. Tot dusver wordt al het LNG dat in Rotterdam aankomt, hervergast en ook naar de elektriciteits- en de industriesector binnen Europa geëxporteerd.

Voor afnemers in de scheepvaart in de Rotterdamse haven werkt Shell aan een charterovereenkomst voor een nieuw, gespecialiseerd LNG-bunkerschip om overdracht van schip naar schip te faciliteren en om LNG bij secundaire distributieterminals buiten het havengebied af te leveren.

Voor wegtransportklanten wordt het huidige laadstation voor vrachtwagens op de Gate-terminal gebruikt voor distributie van LNG-brandstof naar een Shell-net van voorlopig zeven LNG- vrachtwagentankstations in Nederland.

Het eerste daarvan opent naar verwachting later dit jaar in de regio Rotterdam.

Dit jaar is Shell 50 jaar actief op het gebied van LNG. Door deze overeenkomst met de Gate-terminal versterkt zij haar positie in de strategische Europese aardgasmarkt en vergroot zij haar concurrentiekracht in LNG.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top