dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Shell: Rijgedrag vergeleken: oudere automobilisten rijden beter en zuiniger dan jongeren
Shell: Rijgedrag vergeleken: oudere automobilisten rijden beter en zuiniger dan jongeren

Shell: Rijgedrag vergeleken: oudere automobilisten rijden beter en zuiniger dan jongeren

  • Nederland
  • Onderzoek van Shell geeft inzicht in het rijgedrag van Nederlanders en andere Europeanen. Jonge automobilisten denken dat ze vlotter, veiliger en slimmer rijden dan hun oudere medeweggebruikers. Terwijl de oudere generatie jongeren in het verkeer juist als onberekenbaar en nonchalant ziet. Dit blijkt uit het Shell FuelSave Smarter Driving onderzoek waarin het rijgedrag van verschillende leeftijdsgroepen in Europa onder de loep wordt genomen. Het onderzoek onthult verder een aantal opvallende rijgewoontes bij beide generaties: zo geeft een verrassend aantal jonge automobilisten (71%) toe dat ze vaak met één hand of zelfs zonder handen aan het stuur hun auto besturen.
  • Koninklijke Shell Groep
  • http://www.shell.nl
  • shellstation@shell.com
  • http://www.shell.nl/nld/aboutshell/media-centre/news-and-media-releases/archive/2014/rijgedrag-vergeleken.html

In het kader van dit onderzoek namen twee generaties het tegen elkaar op tijdens de dertigste editie van de Shell Eco-marathon, een jaarlijkse wereldwijde studentenwedstrijd op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Eén van de eerste Shell Eco-marathon teams, het NIP-team uit 1990, en één van de huidige studententeams, TU/ecomotive, daagden elkaar uit in de ‘Shell FuelSave Battle of the Smarter Generation’. Onder leiding van tv-presentator Ruben Nicolai slaagde de oudere generatie er uiteindelijk in om het studententeam te verslaan door het zuinigst te rijden.

Jong versus oud

Uit het onderzoek van Shell blijkt verder dat zes op de tien jongere automobilisten vaak te hard rijdt, maar dat ouderen daarentegen vaker bekeurd worden (66% versus 45%). Bovendien geeft 18% van de jongeren toe regelmatig berichten te versturen en 16% blijkt vaak te telefoneren tijdens het rijden. Dit is opmerkelijk omdat jongeren ook toegeven dat dit één van hun grootste ergernissen is (57%) bij andere weggebruikers. Daarnaast zijn twee op de tien jonge automobilisten passief agressief in het verkeer. Ze ergeren zich snel aan andere automobilisten en schreeuwen het regelmatig uit in de auto, maar wel met de ramen dicht.

Nederlanders minder snel geïrriteerd

In vergelijking met andere landen in Europa raken beide generaties automobilisten in zowel Nederland als Engeland minder snel geïrriteerd door motorrijders en files. Ook blijkt dat oudere automobilisten in Nederland zich het minst irriteren aan voetgangers; gemiddeld 40% vergeleken met een Europees gemiddelde van 60%.

Proef op de som

Zowel uit het onderzoek als de Battle blijkt dat ouderen zuiniger rijden: zo zorgt 41% van de ouderen voor de juiste bandenspanning, vergeleken met 18% van de jongeren. Verder verspillen jongeren op hun beurt veel brandstof door hun motor langer stationair te laten draaien (55% versus 38% bij de ouderen). Ook tijdens de Shell FuelSave Battle of the Smarter Generation kwam de oudere generatie als winnaar uit de bus. Het studententeam TU/ecomotive reed 85,5 km op 1 liter brandstof, terwijl het meer ervaren NIP-team 90,34 km reed op 1 liter brandstof. Dankzij deze prestatie kreeg het NIP-team uit handen van Ruben Nicolai de Shell Battle of the Smarter Generation-trofee uitgereikt.

“Shell heeft dit onderzoek uitgevoerd om automobilisten bewust te maken van hun rijgedrag en hen te helpen zo zuinig mogelijk te rijden. In het kader van de Shell Eco-marathon moedigen wij automobilisten aan om hun rijgewoontes aan te passen en bewust na te denken over hun brandstofverbruik en brandstofkeuze. Hiermee willen wij automobilisten helpen om slimmer auto te rijden en geld te besparen”, aldus Alfonso Dozzi, Shell Fuels Marketing Manager Benelux.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top