dinsdag, augustus 21, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Sigarettensmokkel: confronteer de tabaksindustrie, zeggen deskundigen
Sigarettensmokkel: confronteer de tabaksindustrie, zeggen deskundigen

Sigarettensmokkel: confronteer de tabaksindustrie, zeggen deskundigen

  • Europa
  • De illegale handel in tabaksproducten kost de EU-landen ongeveer 10 miljard euro per jaar aan verloren belastinginkomsten volgens schattingen van de Commissie. Deskundigen en parlementsleden bespraken op 22 januari de rol van de grote tabaksfabrikanten en hoe de smokkel kan worden aangepakt. "Het idee dat we de strijd tegen smokkel winnen, is misschien niet helemaal waar," liet Bart Staes, ondervoorzitter van de parlementaire commissie begrotingscontrole weten.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjgtmu5dv4yh/nieuws/sigarettensmokkel_confronteer_de?ctx=vha4p1b880v2&tab=0&tab=0&tab=0

Betrokkenheid van grote tabaksfabrikanten?

In 2000 heeft de Europese Commissie in New York rechtszaken aangespannen tegen Philip Morris International en andere bedrijven door hen te beschuldigen van het smokkelen van sigaretten.

De zaak tegen Phillip Morris werd in 2004 ingetrokken nadat het bedrijf was overeengekomen om de EU en de lidstaten 1 miljard euro over een periode van 12 jaar te betalen en om extra betalingen te doen in het geval van het onderscheppen van smokkelwaar in de toekomst.

Vergelijkbare overeenkomsten zijn gesloten met Japan Tobacco International in 2007 en met British American Tobacco en Imperial Tobacco in 2010. De Duitse christendemocrate Ingeborg Grässle zei: “Deze overeenkomsten hebben niet geleid tot meer transparantie. We moeten nader ingaan op wat er gebeurt met het door de industrie betaalde geld. (…) We hebben behoefte aan een samenhangende en consistente strategie in de aanpak van smokkel.”

Anna Gilmore, hoogleraar volksgezondheid aan de Universiteit van Bath liet weten dat er aanwijzingen zijn dat de vier grote tabaksfabrikanten nog steeds bij soortgelijke activiteiten betrokken zijn. “Een groot deel van de illegale handel in Europa lijkt aan de grote tabaksfabrikanten toegeschreven kunnen worden ( … ). We moeten concluderen dat de overeenkomsten de tabaksindustrie niet afschrikken.”

Ontbreken van betrouwbare gegevens

De omvang van de illegale handel van tabak in de EU is moeilijk in te schatten omdat er een tekort aan betrouwbare gegevens is. De belangrijkste bronnen zijn onderschepte gesmokkelde pakketten sigaretten en steekproeven van lege verzamelde sigarettenpakjes. Beide geven onnauwkeurige schattingen en tonen tegenstrijdige resultaten over de ontwikkeling van de omvang van de illegale handel, verklaarde de Belgische deskundige Luk Joossens die een rapport over sigarettensmokkel presenteerde waarvan hij medeauteur is.

Protocol om illegale handel wereldwijd te elimineren

De Poolse deskundige Leszek Bartłomiejczyk sprak over de illegale handel van tabak afkomstig uit Oost- Europese landen zoals Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland en pleitte voor een wereldwijd opvolgsysteem dat de productie en distributie moet controleren. Hij drong er bij de EU op aan om het WHO-protocol uit 2012 te ratificeren om de illegale handel in tabaksproducten uit te roeien. Dat protocol voorziet in een wereldwijd systeem om informatie te verzamelen en te delen. Het is ondertekend door de EU en 53 landen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top