woensdag, maart 20, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Slechtste start van de beurs ooit
Slechtste start van de beurs ooit

Slechtste start van de beurs ooit

  • Nederland
  • De start van de beurshandel op de Amsterdamse AEX is de slechtste ooit en zou volgens RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker wel eens kunnen uitdraaien op de slechtste eerste handelsdag ooit.
  • http://www.rtlz.nl/
  • janettuinstra@gmail.com

De malaise werd vooral veroorzaakt door de forse koersdalingen in China. Dat zorgde voor onrust onder beleggers van alle Europese beurzen. De aandelenhandel in China werd vroegtijdig beëindigd omdat de koersen te hard daalden. Dit zorgde ook voor verliezen op andere beurzen in de regio en die onrust sloeg weer over naar Europa.

Iets na 13.00 uur stond de Amsterdamse AEX-index op een verlies van 3,1 procent op een stand van 428 punten. Ook de MidKap zakte weg. De beurzen in Londen en Parijs leverden 2,4 procent in. De DAX in Frankfurt ging 3,8 procent onderuit.

Chinese economie
De angst voor een verdere terugval van de Chinese economie lijkt weer helemaal terug, verklaart Schoenmaker de verliezen op de eerste handelsdag van het jaar. “De eindejaarsrally bleef al uit en de oplopende spanningen in het Midden-Oosten zijn terug te zien in de lage koersen.”

Of de lage koersen een voorspellende waarde hebben voor de rest van het jaar is volgens Schoenmaker niet te zeggen: “Het cliché luidt: as january goes, so goes the year”, vertelt hij. En dat belooft dan wat te worden, want meestal is de eerste handelsdag van januari ook de beste van de maand. En hoewel de beursdag natuurlijk nog niet voorbij is, zijn de verliezen tot nu toe groter dan ooit op de eerste handelsdagen in januari.

Rood op de borden
Alle 25 fondsen in de AEX begonnen 2016 in het rood. Staalconcern ArcelorMittal spande mede door de zorgen over de Chinese economische groei de kroon, met een min van ruim 5 procent. Oliebedrijf Shell leverde bijna 3 procent in. Versteeg wees in dit verband op zorgen over de situatie in en rond Saudi-Arabië. Daar lijken binnenlandse spanningen toe te nemen, terwijl het land de diplomatieke banden met Iran zondag heeft verbroken.

In de MidKap won TomTom 0,4 procent. De navigatiedienstverlener koopt de Poolse wagenparkbeheerder Finder. Met de overname, waarvan de prijs niet werd gemeld, voegt onderdeel Telematics, dat zich bezighoudt met wagenparkbeheer voor zakelijke klanten, ruim 60.000 abonnees toe aan zijn bestand.

Olieprijs schommelt
In Londen viel Shire op met een min van ruim 3 procent. Het farmacieconcern en zijn Amerikaanse branchegenoot Baxalta zijn het naar verluidt bijna eens over een overnamedeal ter waarde van 32 miljard dollar in aandelen en contanten. De transactie wordt mogelijk deze week al bekendgemaakt, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Een vat Amerikaanse olie werd vanochtend 0,9 procent duurder en kostte 37,36 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg 1,5 procent naar 37,86 dollar. De euro was 1,0920 dollar waard, tegen 1,0886 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top