zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Slimme milieuvriendelijke lantaarnpaal zorgt voor kostenbesparing
Slimme milieuvriendelijke lantaarnpaal zorgt voor kostenbesparing

Slimme milieuvriendelijke lantaarnpaal zorgt voor kostenbesparing

  • Nederland
  • Tal van gemeenten en bedrijven overwegen nieuwe innovatieve straatlantaarns. Reden is dat ze ermee op de meestal veruit grootste kostenpost op de energienota fors kunnen besparen. Tegelijkertijd is de allernieuwste straatverlichting door het gebruik van zonne-energie zeer milieuvriendelijk, het is een stap verder dan alleen de toepassing van LED-lampen.
  • lampadaire-solaire-nuit
  • Prontophot Holland BV
  • www.prontophot.nl
  • johanstoffer@prontophot.nl
  • Nadere informatie: telefoon: 0497-381377 (Ivo Gijsbers) mobiel: 06-26520885 info@prontophot.nl www.photolight.eu/nl www.photolight.eu/nl Tal van gemeenten en bedrijven overwegen nieuwe innovatieve straatlantaarns. Reden is dat ze ermee op de meestal veruit grootste kostenpost op de energienota fors kunnen besparen. Tegelijkertijd is de allernieuwste straatverlichting door het gebruik van zonne-energie zeer milieuvriendelijk, het is een stap verder dan alleen de toepassing van LED-lampen.
  • Slimme lantaarnpaal persbericht

De nieuwe straatlantaarn kenmerkt zich erdoor dat de lampen pas aangaan als ze echt nodig zijn. Op die manier verlichten de palen niet nodeloos wegen en bijvoorbeeld parkeerterreinen als er niemand in de buurt is. Bekend uit eerdere onderzoeken zijn de nadelige invloeden op mens en natuur als die worden gehinderd in het natuurlijk dag- en nachtritme. Ook organisaties als de Brabantse Milieufederatie pleiten er daarom al jarenlang voor om het aantal onnodige lichtpunten te verminderen.

De intelligente straatlantaarns zijn zo instelbaar dat ze pas gaan branden als er een gewicht van meer dan dertig kilo in de buurt komt. Dat haakt ook aan bij verschillende proefprojecten, zoals in de Eindhovense buurt Achtste Barrier. De gemeente Eindhoven onderzoekt momenteel samen met de Technische Universiteit de (sociale) effecten van zogenoemde ‘adaptieve straatverlichting’ die er ook op neerkomt  dat verlichting pas gaat branden als er mensen in de buurt komen.

Andere mogelijkheid van de innovatieve straatverlichting is dat die pas aangaat op commando, de lampen zijn met wifi uitgerust zodat ook een geselecteerde groep gebruikers ze online of met hun smartphone kan bedienen. Meest voor de hand liggende mogelijkheid is dat ze aangaan als het te donker wordt, de lampen worden dan ingesteld op lichtintensiteit.

De lampen hebben nog meer snufjes. Zo zijn er exemplaren uitgerust met een camera om op een groter terrein ongewenste personen vast te kunnen leggen. De beelden worden draadloos online verstuurd.

De straatlantaarns zijn extra energiezuinig en kostenbesparend omdat ze branden op zonne-energie. Al langer zijn er lampen op zonne-energie, de toepassing bleek echter vaak niet al te succesvol omdat de opgewekte energie nauwelijks kon worden opgeslagen. De nieuwe lampen zijn dermate ontwikkeld dat ze ook na meerdere donkere dagen nog licht kunnen blijven geven.

De innovatieve straatlantaarns hebben led-lampen die ruim vier keer zo lang meegaan als gewone lampen. Bijzonder is ook dat er voor deze duurzame verlichting geen bekabeling in de grond nodig is, dat levert bij de aanleg eveneens een kostenbesparing op.

In Nederland is de bedenker en leverancier van de nieuwe intelligente zonne-energie straatlantaarn het bedrijf Prontophot uit Hapert, vlakbij Eindhoven. Het bedrijf is momenteel in overleg met gemeenten, bedrijven en organisaties. Er is veel enthousiasme, juist vanwege het oogpunt van stroomkosten en milieu-vriendelijkheid. Gemeenten verwachten een beduidende kostenbesparing te kunnen realiseren.

Ook buiten Nederland worden nieuwe lantaarnpalen geplaatst. Met name in gebieden waar de infrastructuur ontbreekt om reguliere lichtpunten op een stroomnet te kunnen aansluiten.

Nadere informatie:

telefoon: 0497-381377 (Ivo Gijsbers)

info@prontophot.nl  www.photolight.eu/nl

Over Prontophot Holland BV

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top