zondag, juli 3, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Soepelere EU-regels helpen kleine bedrijven aan kapitaal
Soepelere EU-regels helpen kleine bedrijven aan kapitaal

Soepelere EU-regels helpen kleine bedrijven aan kapitaal

  • Europa
  • De EU gaat het bedrijven makkelijker maken om geld aan te trekken voor investeringen. De EU-regels voor overheidssubsidie ("staatssteun”) worden aangepast omdat ongeveer een derde van de kleine en middelgrote bedrijven in Europa sinds het begin van de financiële crisis in 2008 niet meer bij de banken terecht kan voor investeringen in groei en ontwikkeling.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/business/140121_nl.htm

Startende en groeiende bedrijven zijn nog steeds sterk afhankelijk van traditionele bankleningen en die zijn door de kredietcrisis dun gezaaid.

Overbrugging van de financieringskloof

De falende markt werkt als een rem op de ontwikkeling van startende bedrijven, die maar moeilijk aan kapitaal voor nieuwe projecten en voor de dagelijkse bedrijfsvoering kunnen komen.

De bedoeling is eenvoudige en flexibele regels in te voeren zodat kleine bedrijven makkelijker toegang krijgen tot risicokapitaal om nieuwe producten en ideeën naar de markt te brengen.

De EU-regels voor staatssteun, die vóór de kredietcrisis voor eerlijke concurrentieverhoudingen moesten zorgen, bieden de overheden maar weinig ruimte om bedrijven te helpen die in de particuliere sector niet aan kapitaal komen.

Stimulering van groei en banen

De nieuwe richtsnoeren van de Commissie moeten de administratieve rompslomp beperken en de financieringskloof helpen dichten. De EU-landen mogen regelingen invoeren om bedrijven gevarieerde financieringsmogelijkheden te bieden, zoals aandelen en garanties.

Gehoopt wordt dat die nationale regelingen particuliere beleggers stimuleren meer in het mkb te investeren. Dat is belangrijk voor de EU-initiatieven om de economie in deze voor veel bedrijven moeilijke tijden uit het slop te trekken en de werkgelegenheid een impuls te geven.

Steun tot maximaal 15 miljoen euro per bedrijf wordt voortaan vrijgesteld van toetsing door de Commissie. Nu is het maximum slechts 1,5 miljoen euro per onderneming per jaar. De Commissie kan zich daardoor beter concentreren op zaken die echt een grote invloed hebben op de concurrentieverhoudingen.

De nieuwe regels zijn in uitvoerig overleg met de overheden van de EU-landen tot stand gekomen en maken deel uit van een complete herziening van de EU-concurrentiewetgeving. Ze gaan in op 1 juli 2014.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top