dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Spaarne Gasthuis: Onderzoek naar gezondheidseffecten anabole steroïden
Spaarne Gasthuis: Onderzoek naar gezondheidseffecten anabole steroïden

Spaarne Gasthuis: Onderzoek naar gezondheidseffecten anabole steroïden

  • Nederland
  • HAARLEM-studie start op 15 oktober Het Spaarne Gasthuis Haarlem start op 15 oktober 2015 met de HAARLEM-studie naar de (nadelige) gezondheidseffecten van het gebruik van anabole steroïden door amateursporters. Internist-endocrinoloog dr. W. de Ronde en internist in opleiding drs. D.L. Smit voeren het onderzoek uit.
  • 496c937e-aa7d-4eb2-9689-6bcb8f9cbd73
  • Spaarne Ziekenhuis
  • http://www.spaarneziekenhuis.nl
  • info@spaarneziekenhuis.nl

In Nederland gebruiken naar schatting 20.000 amateursporters androgene anabole steroïden (AAS). De meeste artsen weten niet goed raad met de gezondheidsproblemen die door het gebruik van de middelen kunnen ontstaan. Internist dr. W. de Ronde startte daarom in 2011 een spreekuur voor (ex-) gebruikers van anabole steroïden met klachten bij het gebruik van AAS. Hij constateerde dat veel gebruikers ongerust zijn over de schadelijkheid van AAS. Toch willen de meesten de middelen blijven gebruiken voor de opbouw van spiermassa. De Ronde en Smit willen daarom wetenschappelijk onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van het gebruik van AAS.

Deelnemers onderzoek

De HAARLEM-studie start op 15 oktober 2015 en loopt tot en met eind 2017. Er kunnen 100 proefpersonen meedoen aan de studie. Zij moeten man zijn, minimaal 18 jaar oud en van plan binnenkort te beginnen met een door henzelf aangeleverde kuur anabole steroïden. Een deelnemer mag pas met het onderzoek beginnen als hij 3 maanden geen anabole steroïden heeft gebruikt. Deelnemers volgen hun kuur zoals ze dat normaal ook zouden doen. In 1 jaar worden ze 4 keer onderzocht op de polikliniek interne geneeskunde van het Spaarne Gasthuis Haarlem. Hun gezondheid wordt in samenwerking met Atalmedial medisch diagnostische centra gecontroleerd door middel van bloed-, sperma- en urineonderzoek, onderzoek van het hart en verschillende vragenlijsten. De verzamelde gegevens worden anoniem verwerkt en worden niet verstrekt aan derden zoals huisarts of ziektekostenverzekeraar. Deelname aan het onderzoek is gratis. De reiskosten en de gebruikte AAS worden niet vergoed.

Aanmelden voor deelname

Mannen die mee willen doen aan het onderzoek kunnen een mail sturen naar haarlemstudie@spaarnegasthuis.nl of contact opnemen met de polikliniek interne geneeskunde van het Spaarne Gasthuis Haarlem, (023) 545 3050. De HAARLEM-studie is goedgekeurd door de METC Noord-Holland in Alkmaar. Onder andere de privacy van de deelnemers is daarmee gewaarborgd.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top