zondag, juli 3, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / SREP-besluiten in een nieuw Europees speelveld
SREP-besluiten in een nieuw Europees speelveld

SREP-besluiten in een nieuw Europees speelveld

  • Nederland
  • Ook de kleine en middelgrote banken lopen volop mee in het SSM-toezicht. De SREP is het belangrijkste toezichtmoment. Het vormt het slot van de doorlopende risicoanalyse én het startpunt van de toezichtagenda voor 2016.
  • http://www.dnb.nl/
  • info@dnb.nl

Voor het bankentoezicht is 2015 in vele opzichten het jaar van de transitie naar een nieuw Europees speelveld. Dit geldt ook voor de Supervisory Review and Evaluation Process (SREP)-besluiten. Deze besluiten zijn genomen voor alle banken die onder direct toezicht van DNB staan, dus ook voor de kleine en middelgrote banken, in Europese termen de Less Significant Institutions (LSI’s) genoemd.

Europees speelveld
De belangrijkste verandering in het SREP-proces is de invloed van het Europees toezicht. Hoewel DNB de primaire toezichthouder blijft, is besloten zoveel mogelijk de Europese toezichtmethodologie (Supervisory Manual) toe te passen. Daarnaast neemt DNB deel aan verschillende werkgroepen van het ECB-bankentoezicht in Frankfurt om gezamenlijke afspraken te maken. Met de Europese Supervisory Manual en deelname in de werkgroepen beweegt DNB stapsgewijs naar een gezamenlijke Europese SSM-toezichtaanpak. Dit houdt ook in dat DNB regelmatig rapporteert aan de ECB over haar werkzaamheden.

SREP-proces
In de Europese toezichtmethodologie is de SREP het belangrijkste toezichtmoment. De SREP vormt enerzijds het slot van de doorlopende risicoanalyse (Risk Assessment), die wordt bekrachtigd door instellingspecifieke kapitaal- en liquiditeitseisen. Anderzijds is de SREP het startpunt van de toezichtagenda voor het komende jaar, omdat hier de prioriteiten worden bepaald. DNB heeft het SREP-proces voor de kleine en middelgrote banken in een aantal mijlpalen verdeeld, zoals de beoordeling van de ICAAP, ILAAP en stresstest, een check op macroprudentiële risico’s, peer group-benchmarking en een SREP-panel waar besluitvorming plaatsvindt. DNB houdt met elke LSI een SREP-dialoog, stuurt een SREP-brief en houdt het afsluitende jaargesprek. Tot slot evalueert DNB intern elke SREP-ronde en neemt verbeterpunten mee naar een volgende SREP-ronde.

Planning 2016
Komend jaar voert DNB opnieuw SREP-werkzaamheden uit. In januari 2016 geeft DNB nadere uitleg aan de LSI’s over de planning van 2016.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top