donderdag, januari 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Sterfte door zelfdoding in Noord- en Oost-Europa relatief hoog
Sterfte door zelfdoding in Noord- en Oost-Europa relatief hoog

Sterfte door zelfdoding in Noord- en Oost-Europa relatief hoog

  • Europa
  • Opnieuw hebben meer mensen een einde aan hun leven gemaakt. Het aantal zelfmoorden in Nederland stijgt ieder jaar de afgelopen zes jaar, het is nog nooit zo hoog geweest als nu. Vorig jaar maakten 1854 mensen een einde aan hun leven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjpcf9v9l0zk/nieuws/nederland_in_europese_top?ctx=vh7eg8yilrzv&tab=0

Ten opzichte van 2007 is in Nederland het aantal zelfdodingen met een kwart gestegen. Wat de reden is van deze flinke stijging, is niet onderzocht door het CBS, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het met de economische crisis te maken heeft. Begin jaren 80, toen het ook economisch niet goed ging, was ook een toename in het aantal zelfmoorden te zien.

Het zijn nu vooral mensen van middelbare leeftijd, tussen de 40 jaar en 65 jaar, die zelfmoord plegen. Veel meer dan 20 jaar geleden. Twee decennia geleden was er een duidelijke piek te zien onder 80-plussers. Van alle mensen die een einde aan hun leven maakt, is zeven op de tien man.

Naast de forse stijging van het zelfdodingscijfer op middelbare leeftijd, is ook het zelfdodingscijfer bij jongeren van 10 tot 20 jaar iets gestegen, van 2 per 100 duizend naar 3 per 100 duizend. Bij de andere leeftijdsgroepen is de sterfte door zelfdoding gedaald, het sterkst onder de 80-plussers.

Overigens ligt het zelfdodingscijfer in Nederland een stuk lager dan in de landen om ons heen. Opvallend volgens het CBS is dat in Zuid-Europese landen de sterfte door zelfdoding relatief laag is, maar in Noord- en Oost-Europa relatief hoog.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top