maandag, oktober 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Maatschappelijke Organisaties / Stichting Landelijk Fietsplatform: Eerste convenant borging recreatieve routenetwerken
Stichting Landelijk Fietsplatform: Eerste convenant borging recreatieve routenetwerken

Stichting Landelijk Fietsplatform: Eerste convenant borging recreatieve routenetwerken

  • Nederland
  • Op 10 december is door de samenwerkende gemeenten in de Regio Zwolle, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Landschap Overijssel het eerste convenant ‘Borging recreatieve routenetwerken’ getekend. Hiermee is in de Regio Zwolle de realisatie van één gemeenschappelijk raadpleegsysteem voor alle fiets-, wandel- en vaarroutes een feit. De landelijke routestichtingen Fietsplatform, Wandelnet en Waterrecreatie Nederland zijn hiermee ingenomen; de kwaliteit en de continuïteit van de recreatieve routenetwerken zullen daardoor beter worden gewaarborgd.
  • Stichting Landelijk Fietsplatform
  • www.fietsplatform.nl
  • info@fietsplatform.nl
  • http://www.fietsplatform.nl/uploads/141112-Persbericht-Eerste-convenant-borging-recreatieve-routenetwerken.pdf

Nieuwe omgevingswet

Bij aanpassingen in het landschap of de aanleg van nieuwe infrastructuur komen landelijke recreatieve routenetwerken vaak in het gedrang. Met een doodlopende wandel- of fietsroute als mogelijk gevolg. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt momenteel aan een nieuwe Omgevingswet. De landelijke routestichtingen Fietsplatform, Wandelnet en Waterrecreatie Nederland vinden dat recreatieve routenetwerken een plaats in deze Omgevingswet moeten krijgen. Het ministerie heeft daarom opdracht gegeven voor een pilot in de Regio Zwolle met dit eerste convenant als succesvol resultaat. De insteek is dat andere gemeenten volgen.

Raadpleging en overleg

Binnen het convenant spreken de deelnemende partijen af dat bij alle infrastructurele projecten, gebiedsontwikkelingen en groot onderhoud, een digitaal kaartsysteem geraadpleegd wordt. Op dit ‘kliksysteem’ worden alle fiets-, wandel- en vaarroutes van Nederland nauwkeurig en actueel weergegeven.

Zo kan men in één oogopslag zien waar werkzaamheden van invloed zijn op langeafstandsroutes, regionale en lokale trajecten. Als blijkt dat de voorgenomen initiatieven routes raken, dan bekijken de partijen – afhankelijk van de omvang van het project – hoe de routes geborgd kunnen worden. Dit gebeurt in overleg met regionale routebureaus en de landelijke routestichtingen. De landelijke routestichtingen zijn met hun landelijke routedatabank ook een belangrijke bronhouder voor het digitale kaartsysteem.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top