zaterdag, december 4, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Stichting tegen Kanker: 4 oktober: Nationale Kinderkankerdag in het teken van de Middeleeuwen
Stichting tegen Kanker: 4 oktober: Nationale Kinderkankerdag in het teken van de Middeleeuwen

Stichting tegen Kanker: 4 oktober: Nationale Kinderkankerdag in het teken van de Middeleeuwen

  • Belgie
  • Veilig genieten met het hele gezin Voor het 22ste jaar op rij werken Stichting tegen Kanker, vzw Nationale Kinderkankerdag, dierenpark Planckendael en een massa vrijwilligers op de eerste zondag van oktober (04/10) samen om jonge patiëntjes en hun familie een zorgeloos dagje ontspanning te bieden tijdens de Nationale Kinderkankerdag in dierenpark Planckendael. Dit jaar staat in het teken van de Middeleeuwen, met een Middeleeuws dorp en een Middeleeuwse slotshow.
  • Stichting tegen Kanker
  • http://www.kanker.be
  • info@stichtingtegenkanker.be
  • http://www.kanker.be/sites/default/files/PB_NKKD_2015.pdf

www.kinderkankerdag.be | www.kanker.be | www.planckendael.be.

Lees via deze link het artikel uit ons magazine Samen tegen kanker over kanker bij kinderen en de Kinderkankerdag: “Mijn broertje heeft kanker … zwijgen helpt niet” – Blader door foto’s van de verschillende edities via www.kinderkankerdag.be/fotos-2014 – programma via
www.kinderkankerdag.be/programma-locatie

Thema: de Middeleeuwen

Vorig jaar was het thema “Dromen”, dit jaar willen de organisatoren de Middeleeuwen doen herleven voor de patiëntjes & hun brussen. Er komt een Middeleeuws dorpje door De Orde van de Hagelanders en de dag wordt afgesloten met een slotshow van de Compagnie de la Licorne voor alle aanwezigen.

Druk op het gezin verlichten

Kanker zet heel wat druk op de familiebanden. De Nationale Kinderkankerdag brengt daar verandering in. Het gezin dat zich normaal gezien moet organiseren in functie van het zieke kind, kan een gezellige en fijne dag doorbrengen in een betoverend kader. Iedereen krijgt ook de gelegenheid om mensen te ontmoeten die dezelfde moeilijkheden doormaken. De vorige jaren was de Nationale Kinderkankerdag steeds een groot succes en ook dit jaar verwachten de organisaties om en bij de 900 personen.

Elk jaar stelt men in ons land bij ongeveer 320 kinderen (0-14 jaar) kanker vast. Gelukkig stijgen de geneeskansen elk jaar, maar dat neemt niet weg dat de ziekte een enorme impact heeft op jonge patiëntjes en hun families. Karel Verbist, voorzitter van de vzw Nationale Kinderkankerdag, drukt treffend uit hoe moeilijk het kan zijn om een gezin te zijn als een van de kinderen een ernstige ziekte heeft: “Als een kind ziek wordt, wordt heel het gezin ziek.”

Professionele en discrete omkadering

Vanuit hun ervaring rond kanker weten de Stichting tegen Kanker en de vzw Nationale Kinderkankerdag dat een dagje ontsnappen uit de routine voor patiënten en hun omgeving een hele verademing is. Om alles in de beste omstandigheden te laten verlopen, zijn de verplegers van de kinderoncologische verzorgingscentra van de partij. Er is ook een centrale hulppost ter plaatse, maar de medische omkadering wordt bewust discreet gehouden zodat de kinderen enkel aan hun plezier hoeven te denken.

Stichting tegen Kanker vormt de schakel tussen de ziekenhuizen en de Nationale Kinderkankerdag omdat ze de contacten met de kinderoncologische diensten en de bussen naar het park coördineert. De vele vrijwilligers van de vzw Nationale Kinderkankerdag spannen zich in voor de sponsoring, mankracht, maaltijden enz. Animatie is een gedeelde verantwoordelijkheid. Planckendael is perfect geschikt voor deze gelegenheid omdat het dierenpark alle jonge Belgische kankerpatiëntjes van wie de gezondheidstoestand het toelaat, kan verwelkomen.

De drie partners werken al 22 jaar samen om van deze dag een groot succes te maken. Het avontuur is ook enkel mogelijk dankzij het vertrouwen en de medewerking van de grote kinderoncologische centra van ons land, de steun van talrijke partners en sponsors en de toewijding van een groot aantal vrijwilligers.

Bijna 1 kankerdiagnose per dag bij kinderen, maar steeds betere geneeskansen

Kanker bij kinderen is – gelukkig maar – zeldzaam (minder dan 1% van alle kankergevallen). Voor België kwam het aantal in 2012 neer op 313 nieuwe gevallen. In ongeveer 40% van de gevallen gaat het om leukemie of lymfomen (klierkanker). De voorbije 40 jaar zijn de genezingskansen gevoelig gestegen.

Momenteel geneest meer dan 80 procent van de kinderen met kanker, tegenover een mortaliteit van 92% (jongens) en 70% (meisjes) in de jaren 60. We mogen dus hoopvol vooruit blijven blikken!

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top