dinsdag, december 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Stichting tegen Kanker”: Enquête: geen doorbraak voor de elektronische sigaret
Stichting tegen Kanker”: Enquête: geen doorbraak voor de elektronische sigaret

Stichting tegen Kanker”: Enquête: geen doorbraak voor de elektronische sigaret

  • Belgie
  • Volgens de nieuwe rookenquête van Stichting tegen Kanker kent de elektronische sigaret geen doorbraak in België in 2014. Slechts 0,5% van de bevolking gebruikt de elektronische sigaret dagelijks en 1% gebruikt ze wekelijks of minder. Ter vergelijking: in Frankrijk lag in november 2013 het dagelijks gebruik van de elektronische sigaret ongeveer zes maal hoger dan in ons land.
  • Stichting tegen Kanker
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@stichtingtegenkanker.be
  • http://www.kanker.be/sites/default/files/PB_%20rookenquete_2014_elektronische_sigaret.pdf

Het beperkt succes kan verklaard worden door de regelgeving i.v.m. elektronische sigaretten die in België strenger is dan in onze buurlanden. In België mogen elektronische sigaretten met nicotine enkel op de markt worden gebracht als ze geregistreerd zijn als geneesmiddel, met de bijhorende strenge eisen in verband met de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid.

Vanaf 2016 zal België zijn wetgeving moeten aanpassen op basis van een Europese richtlijn over tabaksproducten. Ons land zal dan de elektronische sigaretten met nicotine ook zonder registratie als geneesmiddel moeten toelaten. Indien de producent zijn elektronische sigaret als een rookstopmiddel presenteert, mag de verkoop uitsluitend in apotheken gebeuren.

Hoe schadelijk is de elektronische sigaret?

Het roken van gewone sigaretten is zeer schadelijk, omdat door de verbranding van de tabak ondermeer koolmonoxide en kankerverwekkende verbindingen ontstaan. Aangezien er bij de elektronische sigaret geen verbranding van tabak optreedt, is een elektronische sigaret veel minder toxisch dan de gewone sigaret.

De elektronische sigaret is echter niet zonder gevaar, omwille van het effect van de dampen op mond, keel en luchtwegen. Bovendien zijn de effecten op lange termijn en de aanwezigheid van toxische bestanddelen onvoldoende gekend of bestudeerd. De vloeistof in de elektronische sigaret kan hoge concentraties nicotine bevatten, die bij accidentele inname door jonge kinderen dodelijk kan zijn.

De meeste gebruikers zijn zowel rokers van sigaretten als gebruikers van elektronische sigaret, wat weinig voordeel voor hun gezondheid oplevert. Minder roken vermindert het risico op hartziektes niet en levert slechts een beperkt voordeel voor de beperking van kanker op.

De elektronische sigaret volgens leeftijdscategorie

Jongeren van 15 tot 24 jaar experimenteren meer met de elektronische sigaret dan andere leeftijdsgroepen, maar bij het regelmatig gebruik (van dagelijks tot wekelijks) is er geen verschil tussen de leeftijdscategorieën. Het aandeel gebruikers van de elektronische sigaret binnen de Belgische bevolking bedraagt 1,5%: een half percent (ongeveer 45 000 personen) gebruikt de elektronische sigaret dagelijks en één percent (ongeveer 90 000 mensen) gebruikt ze wekelijks of minder dan wekelijks in 2014.

Andere opmerkelijke resultaten van de rookenquête

In 2014 telt België 26% rokers (tegenover 27% in 2013), waarvan 21% dagelijks rookt. In Vlaanderen rookt 25%, in Wallonië 30% en in Brussel 26%. 72% van de rokers rookt gewone sigaretten en 32% van hen rookt roltabak.

Volgens Luk Joossens, expert in tabakspreventie is de stabilisering van het percentage rokers te wijten aan het gebrek aan nieuwe initiatieven om het roken te ontraden. Sinds 2007 heeft de Belgische regering namelijk geen enkele nieuwe maatregel genomen. Daarnaast bedraagt het geschatte tabakspreventiebudget in ons land slechts € 0.27 per inwoner. Ter vergelijking: tabakspreventie
koploper Ijsland heeft bijna 7 keer meer per inwoner over voor zijn tabakspreventiebeleid (€ 1.88).

De enquête van Stichting tegen Kanker leverde ook een paar opmerkelijke vaststellingen op. Van de ondervraagden:

  •  wil 90% de nummer van de tabakstoplijn op de pakjes roltabak.
  • Bij de personen die in de laatste zes maanden een café hebben bezocht, had 22% van de cafébezoekers (28% in 2013) iemand binnen zien roken, in een ruimte die daarvoor niet was bestemd.
  • heeft 28% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar tabaksreclame gezien in de voorbije drie maanden, vooral in de verkooppunten.
  • wil 70% een verbod op tabaksreclame in de verkooppunten.slechts 1 à 2% gaf toe zijn laatste sigarettenpakje op de zwarte markt te hebben gekocht.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top