donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Stichting tegen Kanker: Gezondheid en financiën belangrijkste redenen om te stoppen met roken
Stichting tegen Kanker: Gezondheid en financiën belangrijkste redenen om te stoppen met roken

Stichting tegen Kanker: Gezondheid en financiën belangrijkste redenen om te stoppen met roken

  • Belgie
  • Bij de start van het nieuwe schooljaar nemen heel wat rokers zich voor om te stoppen met roken. Uit cijfergegevens verzameld door Stichting tegen Kanker blijkt dat rokers van alle leeftijden willen stoppen voor twee belangrijke redenen: gezondheid & geld. Tabakstop staat al 10 jaar klaar om hen daarbij te helpen. En hoewel de dienst steeds beter bekend raakt bij rokers, is de toekomstige financiering van Tabakstop voor 2015 nog niet verzekerd ...
  • Stichting tegen Kanker
  • http://www.kanker.be
  • info@stichtingtegenkanker.be
  • http://www.kanker.be/sites/default/files/Persbericht_Stichting_tegen_Kanker_wat_drijft_rokers_om_te_stoppen.pdf

BIJLAGES:
1. Grafiek: redenen waarom rokers willen stoppen met roken
2. Leeftijd van de bellers naar de gratis telefoonlijn
3. Leeftijd van de iCoach gebruikers
4. 6 op 10 rokers drukt de wens uit om te stoppen met roken
5. 81% van de huidige rokers met de intentie te stoppen met roken geeft aan de gratis telefoonlijn te kennen.

Rokers van alle leeftijden willen stoppen

Volgens de laatste rookenquête van Stichting tegen Kanker willen 6 rokers op 10 stoppen (62% van de vrouwen en 60% van de mannen). De enquête toont ook aan dat rokers van elke leeftijd willen stoppen. In de leeftijdscategorie 15 – 24 vinden we de meeste rokers met een stopwens (65%). Toch wil ook de meerderheid van de rokers van 25 tot 44 jaar (64%) en van 45-65 jaar (58%) stoppen. Pas bij 65-plussers duikt het percentage net onder de helft (49%). Rokers tussen de 45 en 65 bellen het vaakst naar de gratis telefoonlijn en de jongere generaties (25 – 44) doet het vaakst een beroep op de iCoach (de online hulpdienst voor stoppen met roken die je via www.tabakstop.be vindt).

7 op 10 willen stoppen voor hun gezondheid

De twee belangrijkste redenen om te stoppen zijn gezondheid (70%) en financiële redenen (48%). De derde meest aangehaalde reden is leefstijl (30%), behoorlijk dicht gevolgd door de entourage (25%). Daarna zijn ook de geur (16%), vrijheid (15%) en een kinderwens (4%) niet te verwaarlozen redenen.

Tabakstop steeds beter bekend81% van de rokers die willen stoppen, weten dat de gratis Tabakstoplijn bestaat, zo blijkt ook uit de enquête. Dat is een opvallende stijging t.o.v. vorig jaar (68% in 2013).

Onzekere toekomst

De werking van Tabakstop wordt zowel in België als internationaal erkend. Toch is de toekomst van Tabakstop nog niet verzekerd. De financiering wordt namelijk tot eind 2014 verzekerd door de Federale overheid, maar vanaf 2015 zal deze afhangen van de Gemeenschappen. Stichting tegen Kanker wacht hun beslissing wat betreft de financiering dus ongerust af.

Gelauwerd door professionals …

In mei 2014 won Tabakstop de Caviar-prijs voor Best Use of Technology voor het IT/telefonieprogramma. Deze prijs werd voor de vijfde keer uitgereikt en is ondertussen de meest prestigieuze prijs die te winnen valt in de contactsector tussen leveranciers en gebruikers van dienstverlening. Stichting tegen Kanker is dan ook bijzonder trots op deze prijs die toegekend wordt door een jury van vakexperts, professoren en gereputeerde bedrijfsleiders. Het is een erkenning van het professionalisme waarmee de Stichting Tabakstop wil beheren. Voxtron, een bedrijf gespecialiseerd in multimedia-oplossingen voor call-centers, bouwde het bekroonde project uit. Bovendien werd Tabakstop ook tweede in het algemene klassement, net na Luminus.

… en geapprecieerd door het publiek!

Hier enkele korte uittreksels van getuigenissen door ex-rokers die met de hulp van Tabakstop wisten te stoppen. “Ik zag dat nummer van Tabakstop op mijn pakje staan en heb gebeld. Ik ben heel tevreden van de hulp die ik van Tabakstop heb gekregen. Het is voor deze mensen dat ik deze getuigenis wil afleggen. Opdat iedereen kan beseffen wat de gevolgen van tabak zijn. In mijn ogen redden ze levens, daar bij Tabakstop.”

Philippe

“Ik heb op de televisie een reclamespot gezien met het gratis nummer van Tabakstop. Ik heb gebeld. Ik had al berekend dat sigaretten mij zo’n 150 euro per maand kostten en vond dat teveel. Mijn gezondheid, de centen en kunnen tonen aan mijn vriend dat ik er genoeg karakter voor heb, dat was mijn motivatie. Op 7 januari was het gedaan!”

Georges

“De tabakologe aan de andere kant van de lijn heeft de doorslag gegeven. Als roker weet je heel goed dat het slecht voor je is. Dus zit je met schuldgevoelens. Toch veroordeelde deze mevrouw mij nooit, maar somde ze alle slechte effecten van mijn gewoonte op. En we konden over zoveel onderwerpen praten. Ik ben er vast van overtuigd dat het gelukt is door haar aanpak.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top