dinsdag, december 1, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Stichting tegen Kanker: Nieuw dossier ‘Bijvoeding bij kanker’ helpt patiënten bijvoeding vol te houden
Stichting tegen Kanker: Nieuw dossier ‘Bijvoeding bij kanker’ helpt patiënten bijvoeding vol te houden

Stichting tegen Kanker: Nieuw dossier ‘Bijvoeding bij kanker’ helpt patiënten bijvoeding vol te houden

  • Belgie
  • 57% van de patiënten krijgt bijvoeding voorgeschreven, maar bijna de helft onder hen stop ermee wegens prijs en smaak Stichting tegen Kanker ontwikkelde een nieuw dossier rond orale voedingssupplementen (drinkvoeding). In het dossier vinden patiënten tips om de smaak ervan te verbeteren, recepten om bijvoeding in te verwerken of zelf samen te stellen als alternatief op de verkrijgbare producten en informatie over de huidige terugbetalingsmodaliteiten. Het werd ontwikkeld omdat ruim de helft van de mensen in kankerbehandeling bijvoeding voorgeschreven krijgt, maar bijna de helft van hen stopt vroegtijdig met het innemen ervan. 60% van deze stoppers kan zich de voeding niet meer veroorloven, 58% geeft aan dat het de smaak is die de doorslag gaf. Dat blijkt uit enquêtegegevens van Stichting tegen Kanker.
  • Stichting tegen Kanker
  • http://www.kanker.be
  • info@stichtingtegenkanker.be
  • http://www.kanker.be/sites/default/files/PB_STK_bijvoeding.pdf

Dossier: www.kanker.be/bijvoeding

Enquête

In het voorjaar van 2014 nam Stichting tegen Kanker een enquête af rond orale bijvoeding. 57% van de 183 respondenten kreeg orale bijvoeding in de loop van de kankerbehandeling(en). Bijna de helft (45%) stopte de bijvoeding, terwijl zij/hij ze eigenlijk nog verder moest nemen. De redenen om voortijdig te stoppen was in 60% van de gevallen de kostprijs (bijvoeding geniet een zeer beperkte terugbetaling), en in 58% smaakproblemen en/of de ontwikkeling van aversie. Opvallend is dat in het Franstalig landsgedeelte de kostprijs meer doorweegt dan de smaak/aversie. Voor het Nederlandstalig landsgedeelte is dit net omgekeerd.

Tijd voor actie

  • Deze resultaten bevestigen de gegevens die Stichting tegen Kanker in 2013 al verzamelde in een enquête bij diëtisten werkzaam in oncologie. Stichting tegen Kanker ondernam daarom actie met haar dossier rond orale bijvoeding op www.kanker.be/bijvoeding.
  • Daarnaast sensibiliseerde ze rond het smaakprobleem van orale bijvoeding de bedrijven die deze commercialiseren.
  • Tot slot werd een position paper opgesteld die als basis zal dienen voor toekomstige lobbying voor terugbetaling van drinkvoeding door de verplichte en/of aanvullende verzekering.

VOEDING EN KANKER

Tegenwoordig bestaat er een brede wetenschappelijke consensus over het feit dat een gezonde levenswijze – met onder meer aandacht voor een gezonde en evenwichtige voeding – het risico op verschillende kankertypes kan helpen verminderen. Maar tijdens de ziekte krijgt het aspect voeding en voedingsbegeleiding vaak nog te weinig aandacht. Nochtans blijkt voeding wel de behandeling tegen kanker te kunnen ondersteunen.

Ook na kanker is het belang ervan ondertussen aangetoond. Daarom biedt de Stichting heel wat voedingsinformatie voor, tijdens en na de ziekte aan, bijvoorbeeld de app “wegwijzer voedingssupplementen” (recent uitgebreid), recepten bij en na kanker, de brochure voeding na
kanker, de brochure voeding bij kanker. Het volledige aanbod vindt u via www.kanker.be/eet-endrink-gezond (preventie van kankers) en www.kanker.be/voeding-bij-en-na-kanker.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top