zaterdag, juni 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Stichting tegen Kanker: Onderzoek: Jongvolwassenen voorstander van totaalverbod op tabaksreclame
Stichting tegen Kanker: Onderzoek: Jongvolwassenen voorstander van totaalverbod op tabaksreclame

Stichting tegen Kanker: Onderzoek: Jongvolwassenen voorstander van totaalverbod op tabaksreclame

  • Belgie
  • 2 op 3 jongvolwassenen regelmatig geconfronteerd met reclame voor tabak; STK vraagt om doortastende maatregelen
  • Stichting tegen Kanker
  • http://www.kanker.be
  • info@stichtingtegenkanker.be
  • http://www.kanker.be/sites/default/files/PB%20Stichting%20tegen%20Kanker%20-%20enquete%20-%20jongvolwassenen%20voorstander%20totaalverbod%20op%20tabaksreclame.pdf

Uit onderzoek door GFK in opdracht van Stichting tegen Kanker blijkt dat in een periode van drie maand, 2 jongvolwassenen op 3 tabaksreclame te zien kreeg, voornamelijk in de dagbladwinkel.

Nagenoeg alle bevraagden beschouwen het tonen van tabaksverpakkingen op de verkoopplaats ook als reclame, en meer dan 7 jongvolwassenen op 10 gaan akkoord met een totaalverbod. Belgische jongeren vinden de Australische neutrale pakjes (zonder logo’s en reclame) weinig aantrekkelijk, maar toch informatief.

Volgens deze nieuwe online enquête, begin dit jaar uitgevoerd bij jongeren van 18 tot 25 jaar, rookt een vijfde van hen dagelijks, terwijl op termijn één op twee gebruikers zal sterven als gevolg van het roken.

Aantal rokende jongeren stijgt

Recent kwam in Vlaanderen een stijgende trend in het aantal jongeren dat rookt tot uiting via de leerlingenbevraging in het secundair onderwijs, uitgevoerd door VAD (Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen). VAD ziet een stijging van het aantal jongeren dat het laatste jaar gerookt heeft van 19,4% in 2012-2013 naar 25,1% in 2013-2014; en dit voor alle leeftijdsgroepen, in alle onderwijsvormen en zowel bij jongens als meisjes. De nieuwe online bevraging van Stichting tegen Kanker bevestigt een alarmerend hoog aantal dagelijke rokers (1 op 5) bij meerderjarige jongeren.

Stichting tegen Kanker is uitermate bezorgd over deze evoluties.

Waarom is het zo belangrijk dat jongeren niet beginnen roken?

Roken op jonge leeftijd, onder welke vorm dan ook, is onveilig. Van alle soorten drugs is het de nicotine die adolescentenhersenen het snelst gevoelig maakt voor verslaving. Bovendien is het beloningscircuit veel gevoeliger aan blootstelling van psychotrope middelen wanneer de hersenen nog niet volgroeid zijn, dus tot de leeftijd van 20 jaar. Daarom moet de instroom van nieuwe jonge rokers echt stoppen!

Dringend maatregelen nodig om jongeren van de sigaret af te houden!

Naast verhoging van de specifieke accijnzen op sigaretten en roltabak vraagt Stichting tegen Kanker aan de federale regering om roken bij jongeren minder aantrekkelijk te maken door

  1. Elke vorm van tabaksreclame en de presentatie van tabaksproducten op de verkoopsplaats te verbieden. De verkoopplaats vormt vandaag nog steeds een uitzondering op de wet die reclame voor tabaksproducten verbiedt. Jongvolwassenen staan achter een totaalverbod, zoals blijkt uit het nieuwe onderzoek van STK.
  2. Neutrale sigarettenpakjes in te voeren, zoals in Australië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Dit nieuw onderzoek toont aan dat neutrale pakjes met afbeeldingen van de schadelijke gevolgen van roken als weinig aantrekkelijk, zelfs aanstootgevend, maar tegelijkertijd als informatief beschouwd worden door jongvolwassenen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top