dinsdag, oktober 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Gezondheid & Schoonheid / Stichting tegen Kanker: Werelddag zonder tabak: federale regering gezakt voor tabaksbeleid
Stichting tegen Kanker: Werelddag zonder tabak: federale regering gezakt voor tabaksbeleid

Stichting tegen Kanker: Werelddag zonder tabak: federale regering gezakt voor tabaksbeleid

 • Internationale
 • Overheid schiet vooral tekort in bescherming van jongeren. Acht maanden na haar aantreden oogt het rapport van de federale regering inzake tabaksbeleid bijzonder slecht. Tot dusver deed de federale regering niets om het gebruik van tabak te ontmoedigen. Ze schiet vooral tekort in de bescherming van jongeren, en een samenhangend beleid om tabaksgebruik te ontmoedigen ontbreekt. Dat stelt de Nationale Coalitie tegen Tabak naar aanleiding van de Werelddag zonder Tabak nu zondag 31 mei.
 • Stichting tegen Kanker
 • http://www.kanker.be
 • info@stichtingtegenkanker.be
 • http://www.kanker.be/sites/default/files/pb_werelddag_tegen_tabak_2015.pdf

Sinds oktober 2014 hebben de regering en de regeringspartijen de belastingen op sigaretten niet verhoogd, de belastingen op roltabak slechts zeer licht verhoogd, een voorstel voor de invoering van neutrale pakjes weggestemd, hoorzittingen hierover geweigerd en geen enkel initiatief genomen om het gebruik van tabak nu of de volgende jaren te ontmoedigen.

Volgens de recente Gezondheidsenquête rookt nog altijd bijna 1 op de 4 Belgen. Het aantal rokers daalt al lange tijd niet meer betekenisvol. Sinds 2008 is het aantal met amper 2% verminderd. Die afname is volgens de Gezondheidsenquête “kleiner dan verwacht en noodzaakt tot bijkomende inspanningen in de strijd tegen het tabaksgebruik”. Bij jonge vrouwen stijgt het roken zelfs, “een fenomeen dat
voorheen nooit voorkwam”.

Roken hangt ook sterk samen met de sociaaleconomische achtergrond. Roken is volgens de enquête “vooral een gewoonte van mensen en sociale middens die geen hoger onderwijs hebben gevolgd.” Tabak creëert en versterkt grote gezondheidsongelijkheden tussen verschillende sociale groepen in onze samenleving.

Jongeren worden onvoldoende beschermd

Ons land doet vooral te weinig om jongeren tegen tabaksrook en tabaksverslaving te beschermen. Jongeren die aan de verleiding willen weerstaan, moeten sterk in hun schoenen staan. In het beroepssecundair onderwijs rookt nog steeds bijna 1 op de 3 jongeren. Tabaksproducten zijn in België helemaal niet duur door een ronduit falend prijzen- en taksenbeleid. Roltabak is spotgoedkoop. Sigaretten en roltabak zijn ook overal te koop en staan verlokkelijk uitgestald, vaak naast snoep en
tijdschriften. Bovendien is in ons land nog altijd tabaksreclame mogelijk op strategische plaatsen: in de krantenwinkels, binnen en buiten, prijst de tabaksindustrie haar waren aan.

Wat ontbreekt in ons land is een samenhangende en daadkrachtige aanpak die bestaat uit verschillende efficiënte maatregelen die elkaar versterken. België blijft achter bij diverse positieve ontwikkelingen in de buurlanden.

Vijf maatregelen die levens redden

Naar aanleiding van de Werelddag zonder Tabak van 31 mei 2015 vragen de onderstaande organisaties van de ‘Nationale Coalitie tegen Tabak’ daarom dat de regering eindelijk werk maakt van de strijd tegen roken en uiterlijk vanaf mei 2016, samen met de omzetting van de Europese richtlijn over tabaksproducten 2014/40/EU, de volgende vijf maatregelen treft:

 1. In navolging van Ierland, Finland, Zweden, Italië, Estland, Cyprus, Malta, IJsland, Noorwegen, Bulgarije, Kroatië en Oekraïne een volledig verbod van tabaksreclame op de verkoopplaats.
 2. In navolging van IJsland, Noorwegen, Ierland, Finland, Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Kroatië en Oekraïne een verbod op het zichtbaar presenteren en uitstallen van tabaksproducten op de verkoopplaats.
 3. In navolging van Australië, Ierland, Verenigd Koningrijk en Frankrijk de invoering van neutrale verpakkingen voor tabaksproducten (zonder logo’s of aantrekkelijke kleuren).
 4. Een forse verhoging van de prijs van roltabak in 2015 met minstens één euro en van de prijs van sigaretten met minstens een halve euro.
 5. Een wettelijk verbod op roken in de auto als er kinderen (minderjarigen) mee rijden, in navolging van het VK, Frankrijk en Ierland.

Naar aanleiding van Werelddag zonder Tabak, vragen onderstaande organisaties om het tij te keren en om van de bescherming van de volksgezondheid een prioriteit te maken. Elk jaar sterven er 14.000 à 15.000 landgenoten ten gevolge van roken en elk jaar stijgt het aantal vrouwen dat longkanker krijgt. In 2011 stierven er 6710 mensen aan longkanker in België, waarvan 4868 mannen en 1842 vrouwen.

De leden van de Nationale Coalitie tegen Tabak: Stichting Tegen Kanker (STK), Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ), Kom op tegen Kanker (KOTK), Fonds des Affections Respiratoires (FARES), Observatoire de la Santé du Hainaut (OSH), Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT), Belgische Cardiologische Liga, Arbeitsgemeinschaft Für Suchtvorbeugung und Lebenbewältigung (ASL), Algemene Pharmaceutische Bond (APB), Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme (SEPT), Société Scientifique de Médicine Général (SSMG).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top