zondag, augustus 9, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Anderen / Stichting Vluchteling: 225.000 euro voor Iraakse vluchtelingen
Stichting Vluchteling: 225.000 euro voor Iraakse vluchtelingen

Stichting Vluchteling: 225.000 euro voor Iraakse vluchtelingen

  • Anderen
  • Stichting Vluchteling stelt 225.000 euro beschikbaar voor noodhulp aan Irakezen die op de vlucht zijn voor het geweld van de extremistische terreurgroep IS(IS). Daarmee krijgen 11.000 mensen toegang tot basisvoorzieningen om te overleven.
  • Stichting Vluchteling
  • https://www.vluchteling.nl
  • info@vluchteling.nl
  • https://www.vluchteling.nl/Pers/NoodhulpIrak.aspx

“Ook vandaag kwamen Irakezen uit het Sinjargebergte aan in dit Syrische kamp, ernstig uitgedroogd, verward en zo verzwakt dat ze niet meer met me konden praten”, vertelt directeur Tineke Ceelen die momenteel de regio bezoekt. “Wij kunnen en moéten deze uitgeputte en opgejaagde moeders, vaders, kinderen helpen, nu direct, terwijl ik hier ben. Want iedere minuut telt als je niets meer hebt.”

De opmars van de extremistische terreurgroep Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) heeft inmiddels 1,2 miljoen Irakezen van huis en haard verdreven, onder wie veel minderheden zoals yezidi’s, christenen en Turkmenen. Zij vluchten voornamelijk naar het relatief veilige Koerdisch Irak. In deze regio biedt Stichting Vluchteling al hulp aan de honderdduizenden Syriërs die de burgeroorlog in eigen land zijn ontvlucht.

Zelfs dorpen in het door conflict verscheurde Syrië zagen de afgelopen dagen een massale toestroom van nieuwe vluchtelingen. Duizenden uitgedroogde en uitgeputte yezidi’s zijn inmiddels aangekomen in een Syrisch kamp waar een partner van Stichting Vluchteling actief is. Opgejaagd door IS zaten ze vast in de snikhete Sinjarbergen, zonder drinken, voedsel en bescherming tegen de felle zon. Iedere dag melden nieuwe vluchtelingen zich bij dit kamp. Ceelen: “Het zegt wat over de wanhoop van deze mensen, dat ze veiligheid zoeken in een oorlogsgebied. Syrië vangt Irakezen op, Irakezen vangen Syriërs op.”

Doordat de hulpverlening al ter plekke was om noodhulp te bieden aan de vele Syriërs, kon ook de eerste groep Iraakse vluchtelingen die uit IS-gebied wisten te ontsnappen worden opgevangen. Maar er zijn veel meer mensen die allemaal onderdak, voedsel en water nodig hebben, zowel in Syrië als in het Koerdisch gedeelte van Irak. Ceelen: “Uitgedroogde en zieke mensen kunnen niet wachten op support. Snelheid is geboden. Met deze 225.000 euro extra kan onze partnerorganisatie de hulp uitbreiden en bijvoorbeeld slaapmatten en kookgerei bieden aan 11.000 wanhopige en uitgeputte mensen. Het is nog lang niet genoeg, daarom vragen we ook alle Nederlanders om hun steentje bij te dragen. Alle beetjes helpen.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top