maandag, maart 30, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Stoelendans in geval van reorganisatie toelaatbaar?
Stoelendans in geval van reorganisatie toelaatbaar?

Stoelendans in geval van reorganisatie toelaatbaar?

  • Nederland
  • Mr. A. Oomen (Albert), 2013, De Ondernemer
  • Haans Advocaten
  • http://haansadvocaten.nl
  • info@rsd.haansadvocaten.nl

Bij een reorganisatie mag een werkgever niet zelf bepalen welke werknemers behouden worden en welke werknemers ontslagen worden. Bij een reorganisatie dient de werkgever het afspiegelingsbeginsel te hanteren: binnen een categorie uitwisselbare functies worden diegenen met het jongste dienstverband, binnen een bepaalde leeftijdscategorie, als eerste ontslagen. Een methode om buiten deze afspiegeling te blijven is de stoelendansmethode. Bij de stoelendansmethode laat de werkgever een gehele categorie uitwisselbare functies vervallen en worden er nieuwe functies gecreëerd. Alle werknemers uit die oude categorie uitwisselbare functies moeten dan op deze nieuwe functies solliciteren. De werkgever kan dan kiezen welke werknemer wordt aangenomen voor deze nieuwe functie en behouden blijft voor het bedrijf. Een kantonrechter oordeelde recent over de toelaatbaarheid van deze stoelendansmethode.

De kantonrechter vindt dat de stoelendansmethode onder omstandigheden toelaatbaar kan zijn. Allereerst zal de werkgever aan moeten tonen dat een reorganisatie nodig was.  Ten tweede is van belang dat de oude vervallen functie niet uitwisselbaar mag zijn met één van de nieuwe functies. De gecreëerde nieuwe functie moet dus wezenlijk zijn gewijzigd ten opzichte van de oude vervallen functie. Denk hierbij aan andere kerntaken of een ander opleidingsniveau. Daarnaast moet er bij de invulling van de vacature voor de gecreëerde functie zorgvuldig zijn geselecteerd en mag er geen sprake zijn van willekeur. Indien aan deze drie voorwaarden is voldaan is de stoelendansmethode, waarbij de werkgever het afspiegelingsbeginsel omzeilt, in beginsel toelaatbaar.

Kijk voor meer informatie over ons advocatenkantoor in Roosendaal en publicaties op www.haansadvocaten.nl.

Over ClickR

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top