vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Straf klant, niet de prostituee in aanpak prostitutie
Straf klant, niet de prostituee in aanpak prostitutie

Straf klant, niet de prostituee in aanpak prostitutie

  • Europa
  • Landen die prostitutie willen verminderen, moeten dat doen door de klant aan te pakken, niet de prostituee. Dit stelt het Europees Parlement in een resolutie die woensdag is aangenomen. De tekst benadrukt dat prostitutie - gedwongen of vrijwillig - de menselijke waardigheid aantast en in strijd is met mensenrechten. Lidstaten worden opgeroepen met exit-strategieën en andere inkomensbronnen voor vrouwen te komen die de prostitutie vaarwel willen zeggen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjhmjutf08xu/nieuws/straf_klant_niet_de_prostituee_in_aanpak?ctx=vhshnf7snxu9&start_tab0=10&tab=0

“In plaats van allesomvattende wetgeving – die in Duitsland en Nederland rampzalig uitpakte – hebben we behoefte aan een genuanceerdere aanpak waarin mannen die een vrouwenlichaam als een verhandelbaar goed beschouwen worden gestraft, zonder vrouwen te criminaliseren die de prostitutie in zijn gedreven”, zei Mary Honeyball (S&D, VK), die de resolutie door het Parlement loodste. “Wij sturen met deze resolutie een sterk signaal dat het EP ambitieus genoeg is om prostitutie aan te pakken in plaats van het te accepteren als een feit.”

De niet-bindende resolutie is aangenomen met 343 stemmen voor, 139 tegen en 105 onthoudingen,

Vraag terugdringen door klant te criminaliseren

De meeste EP-leden dat de beste manier om prostitutie en vrouwenhandel tegen te gaan het zogenaamde ‘Noordse model’ is. In landen als Zweden, Noorwegen en IJsland wordt prostitutie als een mensenrechtenschending en een vorm van geweld tegen vrouwen beschouwd. De ‘kopers’ van sex worden aangepakt, niet de aanbieders. Het EP wil dat de rest van de EU-landen hier een voorbeeld aan nemen.

Het EP wil ook dat betaalde seks met vrouwen onder de 21 in de hele EU strafbaar moet worden gesteld.

Pak vrouwenhandel en seksuele uitbuiting aan

Volgens gegevens van de Commissie worden 62% van de mensen die via mensenhandelaren in andere landen belanden, gesmokkeld voor prostitutiedoeleinden. 96% hiervan is vrouw. Het EP wil dat landen meer doen om mensenhandel tegen te gaan en slachtoffers betere bescherming moeten bieden.

Exitstrategie

Het EP roept nationale autoriteiten op om regelingen op te zetten voor vrouwen die ‘het leven’ willen verlaten. Beter onderwijs en aanpak van armoede zijn nodig om te voorkomen dat vrouwen hun toevlucht zoeken in prostitutie.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top