maandag, oktober 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / Succes in de Amazone: deze megadam gaat niet door
Succes in de Amazone: deze megadam gaat niet door

Succes in de Amazone: deze megadam gaat niet door

  • Internationale
  • Het plan voor een enorme dam in het hart van de Amazone krijgt geen milieuvergunning. 42 andere bouwprojecten in het regenwoud staan nog op de agenda.
  • Greenpeace
  • info@greenpeace.nl

Het milieuagentschap van de Braziliaanse overheid, IBAMA, weigert de vereiste milieuvergunning voor megadam São Luiz do Tapajós te verstrekken. De impact van de dam op de natuur en het leefgebied van de Munduruku-gemeenschap is volgens het agentschap te groot.

Een geweldige overwinning

Zonder deze vergunning liggen de bouwplannen stil. Een geweldige overwinning voor alle bewoners van het Tapajós-rivierbekken en de 1,2 miljoen mensen die de afgelopen maanden hun steun uitspraken voor bescherming van het hart van de Amazone!

Met deze beslissing bevestigt IBAMA de conclusies van het onderzoek van Greenpeace naar de gevolgen van de bouwplannen:

• De São Luiz do Tapajós-dam moest de eerste worden van een serie hydrodammen in het bekken van de Tapajósrivier
• Voor de bouw van de bijna 8 kilometer lange dam zou 2.200 km2 regenwoud tegen de vlakte gaan
• 367 km2 regenwoud zou permanent onder water komen te staan. Gebied waar naast bomen, planten en dieren ook mensen leven
• Greenpeace vreest dat ook Europese bedrijven zoals Siemens en Arcadis aan deze vernietigende projecten zullen meewerken, zoals eerder gebeurde bij de controversiële Belo Montedam

Greenpeace springt bij na meer dan 20 jaar strijd

De Munduruku strijden al meer dan 20 jaar voor de bescherming van hun leefgebied. Twee jaar geleden riepen ze de hulp in van Greenpeace. We ontdekten dat de rapportages van de overheid grote gaten vertoonden. Zo ontbraken wetenschappelijke onderbouwingen van de conclusies, essentiële informatie en voorspellingen over de te verwachten gevolgen. Ook berekenden we duurzamer alternatieven voor elektriciteitswinning in het gebied.

People power: een kleine gemeenschap krijgt steun van 1,2 miljoen wereldburgers

Greenpeace mobiliseerde dit jaar ruim 1,2 miljoen mensen, die stelling namen tegen de bouw van de dam en bedrijven zoals Siemens opriepen afstand te nemen van dit project.

Daarnaast helpt Greenpeace Brazilië de Munduruku bij het in kaart brengen en markeren van hun leefgebied. Dat is nodig voor officiële erkenning. Na erkenning kan de Braziliaanse overheid de rechten van de Munduruku niet langer negeren: het onder water zetten van officieel inheems leefgebied is ongrondwettelijk in Brazilië.

Andy Palmen, campagneleider voor het Tapajósproject in Nederland: ‘We zijn hier ontzettend blij mee. Dit besluit verhindert de Braziliaanse overheid helaas niet om door te gaan met de andere dammen in dit gebied. We blijven daarom ook in Nederland druk uitoefenen op bedrijven om uit de rivieren van de Amazone te blijven.’

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top