dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / Succesvolle resultaten CITES-conferentie
Succesvolle resultaten CITES-conferentie

Succesvolle resultaten CITES-conferentie

  • Nederland
  • De CITES-conferentie in Zuid-Afrika heeft gunstig uitgepakt voor olifanten, neushoorns, schubdieren, haaien en de grijze roodstaartpapegaai. Begin oktober ondertekenden de 183 CITES-lidstaten een recordaantal verdragen en resoluties die de handel in bedreigde dier- en plantsoorten moeten reguleren.
  • NatuurFonds
  • dgruijl@wwf.nl

Handel in ivoor en neushoornhoorn blijft verboden

Alle lidstaten tekenden voor het handhaven van het verbod op handel in ivoor en neushoornhoorn. Het beteugelen van de olifanten- en neushoornstroperij was de landen menens. Er werden afspraken gemaakt over het sluiten van binnenlandse ivoormarkten. Bestaande voorraden ivoor worden ook niet geveild. De lidstaten steunden de National Ivory Action Plans (NIAP) van CITES. NIAP’s dwingen landen die door zwakke handhaving en corruptie de ivoorhandel niet genoeg weten af te remmen om strenger op te treden en daarvoor een stappenplan te maken en implementeren. De lidstaten gaven een krachtig signaal af aan Vietnam en Mozambique vanwege de hoofdrol die ze spelen in de huidige neushoornstroperijcrisis. CITES stuurt een missie naar Vietnam en Mozambique om te onderzoeken waarom de zaken daar zo slecht geregeld zijn. En wat de landen er aan kunnen doen. Ze krijgen een jaar de tijd voor verbeteringen, anders dreigen sancties.

Wilde roodstaartpapegaaien beter beschermd

De commerciële handel in grijze roodstaartpapegaaien uit het wild werd op de CITES-top verboden. De vogel werd van Bijlage II (handel onder strikte voorwaarden) naar Bijlage I verplaatst, wat betekent dat alle handel erin is verboden. Gefokte grijze roodstaartpapegaaien mogen nog wel de grens over, maar ze in het wild vangen mag echt niet meer. De grijze roodstaartpapegaai is een geliefd huisdier, ook in Nederland.

Schubdiersucces

Succes was er vooral voor de schubdieren. Alle acht Afrikaanse en Aziatische soorten kwamen terecht in Bijlage I waardoor commerciële handel voortaan ten strengste verboden is. De dieren worden gestroopt voor hun vlees en hun schubben, die worden gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde. Schubdieren zijn de meest illegaal verhandelde zoogdiersoort ter wereld.

Haaienvisserij aan banden

De zijdehaai en voshaai kwamen op bijlage II terecht, wat een behoorlijke reductie van de visserij op de twee haaiensoorten moet opleveren. Ze worden gevangen vanwege hun grote vinnen, voor Chinese haaienvinnensoep. De duivelsrog kreeg ook betere bescherming. Het dier wordt de laatste jaren op grote schaal gevangen, vanwege zijn kieuwspleten, een grondstof voor Chinese traditionele medicijnen.

Resolutie tegen corruptie

Illegale handel en stroperij zullen blijven bestaan als de vraag naar wildlife-producten niet stopt. Ook daarover zijn afspraken gemaakt op de top. En voor het eerst in de geschiedenis van CITES is er een resolutie aangenomen over de aanpak van corruptie. Handelsverboden zijn belangrijk maar hebben alleen effect als ze rigoureus gehandhaafd worden door onomkoopbare autoriteiten zoals douane, politie en rechters.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top