zondag, oktober 21, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Gezondheid & Schoonheid / Symposium integrale kinderpsychiatrie
Symposium integrale kinderpsychiatrie

Symposium integrale kinderpsychiatrie

  • Nederland
  • Minder medicatie kind, meer keuzevrijheid ouders: een nieuwe aanpak.
  • Stichting Huis vol Compassie
  • http://huisvolcompassie.nl
  • info@huisvolcompassie.nl

Medicalisering, ADHD, voedingsinvloeden, meer zeggenschap ouders, andere behandel-methoden: het komt allemaal op 10 oktober a.s. aan bod op het symposium van Huis vol Com-passie, in Zwaag/Hoorn. Daar worden ook de resultaten gepresenteerd van een landelijk onder-zoek naar de mening van ouders over kinderpsychiatrische behandeling. Het behandelcentrum opent bovendien de deuren van een tweede locatie en viert gelijk haar eerste lustrum.

“In 2008 startten we met een voor ons land unieke vorm van kinderpsychiatrie, waarin reguliere be-handelingswijzen  gecombineerd worden met complementaire vormen. Een aanpak ook waarbij het kind volledig centraal gesteld wordt en waarbij zijn naaste omgeving sterk wordt betrokken. Naast cognitieve en oplossingsgerichte therapieën, kunnen bijvoorbeeld ook  dieetadviezen en stressbe-handeling een belangrijke rol spelen” aldus Judith van Kampen-Knijn, psychosociaal therapeut en bestuurder van Stichting Huis vol Compassie. “Deze integrale aanpak leidde tot dusdanig goede re-sultaten dat we al snel allerlei professionals en zorgverzekeraars meekregen. En ook de ouders voe-len zich meer gehoord.”

Minder medicatie, meer betrokkenheid

De integrale visie kijkt niet alleen naar het probleem, maar naar het kind zelf en zijn capaciteiten. Zo ontstaat een persoonlijke behandeling, die meer aansluit op het kind, zijn mogelijkheden en capaci-teiten. Het kind leert zijn vaardigheden beter te gebruiken  en wordt  zelfredzamer.

Die visie blijkt aan te slaan. Vaak kan medicatie verminderd of soms zelfs voorkomen worden. De betrokkenheid van kind, ouders en verzorgers wordt  groter, de aanpak is individueler en er zijn meer keuzemogelijkheden.

Wat, waar en wanneer

Op het symposium spreken o.m. kinderarts I. van Rosenstiel-Jadoul over Integrative Medicine en jeugdpsychiatrie. Voedingswetenschapper T.Spee en diëtiste R. Penders vertellen hoe bij ADHD-kinderen andere eetpatronen soms het gebruik van Ritaline overbodig maken. Onderzoeker D. Branje presenteert de resultaten van het landelijk onderzoek omtrent de zorgwensen van ouders en in hoe-verre daar in voldaan wordt in de reguliere en de integrale aanpak. Het symposium, onder de naam “Integrale geestelijke gezondheidszorg: een nieuwe kleur”,  vindt plaats op 10 oktober a.s. in MFA De Kreek, Meetketting 1 te Zwaag/Hoorn en begint om 13.30 u. Daar vóór verricht wethouder M.Pijl van Hoorn om 11.30 u. de opening van de nieuwe 2e locatie aan de Dorpsstraat 152, eveneens in Zwaag. De belangstelling voor het symposium blijkt groot. Ook het ministerie van Volksgezondheid is verte-genwoordigd. Belangstellenden kunnen zich opgeven via de website www.huisvolcompassie.nl, waar ook nadere informatie is te vinden.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top