woensdag, mei 18, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Test met 3D-geprinte betonnen bekisting geslaagd
Test met 3D-geprinte betonnen bekisting geslaagd

Test met 3D-geprinte betonnen bekisting geslaagd

  • Nederland
  • Heijmans en CyBe Construction hebben twee bekistingen geprint met een 3D-betonprinter. Het is de eerste keer in Nederland dat constructie-elementen op deze manier zijn gemaakt. De geprinte bekisting blijft onderdeel van het constructie-element, het is daarmee een vorm van verloren bekisting. Met de test onderzoeken de bedrijven mogelijke toepassing van 3D-geprinte bekistingen in de civiele bouw (weg- en waterbouw). Een van de bekistingselementen is vandaag voor het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen neergezet.
  • Heijmans
  • info@heijmans.nl

“Hoewel de techniek nog testwerk en verfijning vereist, biedt 3D-betonprinten bovenal de nodige kansen”, zegt Jurre van der Ven van Heijmans. “We streven naar het printen van een dubbel gekromde betonnen bekisting die we vullen met gewapend beton en gaan toepassen bij een brug of viaduct. Want als een element sterk genoeg is voor zo’n zware constructie, zal die ook doorontwikkeld kunnen worden voor toepassing in de woningbouw. De testen die we nu hebben uitgevoerd zijn geslaagd.”

“Uit de test op het eerste constructie-element is gebleken dat de karakteristieke waarde van het beton dat we hebben geprint (CyBe Mortar) groter is dan eerder berekend. Hier zijn wij zeer tevreden mee”, zegt Berry Hendriks van CyBe Construction. “Door dergelijk praktisch onderzoek en testen zien wij dat de technologie steeds breder toepasbaar wordt. Bovenal merken wij dat hierdoor de voordelen van 3D-betonprinten beter zichtbaar worden. Uiteindelijk helpt dit ons om de sector te faciliteren met deze technologie zodat zij sneller, goedkoper en met hogere kwaliteit kunnen bouwen.”

Over de uitgevoerde test

Heijmans en CyBe hebben twee betonnen bekistingen geprint. De eerste 3Dprint was een holle bekisting (1,25 meter breed, 35 cm diep en 3,1 meter hoog) die gevuld werd met water om de maximale ‘bekistingsdruk’ vast te stellen. Het printen van de bekisting duurde ongeveer 30 minuten.

De tweede bekisting heeft een rechte en een dubbel gekromde zijde en een hoogte van 2,5 meter. Tijdens het printen werd de onderste helft van de gekromde zijde strak afgewerkt. Enerzijds om na te gaan hoe vlak en strak geprint beton na nabehandeling is en anderzijds om aangroei van mos en algen te onderzoeken. De bekisting (volgestort met beton) is voor het hoofdkantoor van Heijmans geplaatst en werd in ongeveer 25 minuten geprint.

Waarom bekistingen printen?

Klanten vragen steeds vaker om complexere ontwerpen en vormen bij woonhuizen en kunstwerken zoals viaducten. Dit vraagt het nodige van de uitvoering en het ontwerp. In het traditionele proces kunnen deze complexe vormen gerealiseerd worden, echter kost dit veel ontwerptijd en manuren voor de uitvoering. Door het 3D-betonprinten van een bekisting of zelfs de gehele constructie kunnen in potentie vrije, organische vormen met gelijke kwaliteit, maar tegen lagere kosten (tot wel 50%) worden gemaakt.

Heijmans en CyBe verwachten medio 2017 een geprinte bekistingselement in te zetten bij een project.

00e56a4240d98670c6a6e0f295b54f44

Over Content Editor N

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top