maandag, oktober 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Anderen / The Open University introduceert computerondersteunde hulpmiddelen bij inzet van honden die kanker opsporen
The Open University introduceert computerondersteunde hulpmiddelen bij inzet van honden die kanker opsporen

The Open University introduceert computerondersteunde hulpmiddelen bij inzet van honden die kanker opsporen

  • Anderen
  • Tijdens The Summer Exhibition 2014 is door de Britse Open University (OU) het prototype voor een nieuwe technologie gepresenteerd aan The Royal Society in Londen; een technologie die speciaal opgeleide honden helpt om in biologische geurmonsters verraderlijke sporen van kanker te ontdekken.
  • Kankeropsporende honden The OUkopie klein
  • ZZindi Corporate Communicatie
  • www.openuniversity.edu
  • info@zzindi.nl
  • Tijdens The Summer Exhibition 2014 is door de Britse Open University (OU) het prototype voor een nieuwe technologie gepresenteerd aan The Royal Society in Londen; een technologie die speciaal opgeleide honden helpt om in biologische geurmonsters verraderlijke sporen van kanker te ontdekken. EINDE BERICHT Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Dr. Clara Mancini, Open University Persbureau, press-office@open.ac.uk. 0044 1908 654316 Tel.: 0044 845 241 6555 www.openuniversity.edu Voor vragen specifiek over het MBA programma, neemt u contact op met de Marketing vertegenwoordiger van de Open University Business School, de heer Robert Ensor via Robert.Ensor@oubs.eu of 020 412 1962.

Voor beeldmateriaal kan contact worden opgenomen met Cindy van der Helm, Persvoorlichter in Nederland voor The Open University, via info@zzindi.nl of 0521-763402. Over The Open University The Open University is opgericht in 1969 en biedt academische en professionele scholing. Sinds de oprichting zijn er ongeveer 1,8 miljoen studenten afgestudeerd. Het meest geliefd zijn de studies ICT, vreemde talen, Natuurwetenschappen en Bedrijfskunde (waarvan ook de master). The Open University Business School is de Economische Faculteit en is EQUIS, AACSB en AMBA geaccrediteerd. De faculteit is een van de grootste drievoudig geaccrediteerde Business Schools in Europa. Zowel in Nederland als internationaal worden de hier behaalde diploma’s erkend.

De onderzoeksgroep onder leiding van dr. Clara Mancini aan het Animal-Computer-Interaction-laboratorium (ACI) van The Open University in Milton Keynes, de grootste universiteit die afstandsonderwijs aanbiedt, werkte tijdens het project samen met de Engelse vereniging voor honden die kanker opsporen (Medical Detection Dogs). Ze ontwikkelden een technisch mechanisme dat de hond in staat stelt te laten weten of er in een bepaald biologisch monster kankercellen aanwezig zijn. Het apparaat maakt gebruik van het bijzonder gevoelige reukzintuig van de hond dat bij de hond aanzienlijk sterker ontwikkeld is dan bij de mens. Hierdoor kan de hond sporen van vluchtige verbindingen ontdekken die door kankercellen worden afgegeven.

Honden die worden ingezet om kanker op te sporen gebruiken daarvoor normaal gesproken een apparaat met een monster, dat op een metalen plaat ligt. Als de hond kankercellen ontdekt, maakt hij dat duidelijk aan z’n trainer, bijvoorbeeld door te gaan zitten. Het ACI-laboratorium heeft nu een apparaat ontwikkeld met een speciale drukmat die de mate van de druk van de snuit meet terwijl de hond aan het snuffelen is. Het metalen apparaat is verbonden met een computer en meet de mate van de druk van de snuit van de hond tijdens het snuffelen. Deze data kunnen dan worden geanalyseerd waarbij ook onderscheidende kenmerken van de hond in aanmerking worden genomen (bijvoorbeeld of het dier enthousiast of  juist zenuwachtig reageert en hoe hard het de drukmat indrukt). Het technische hulpmiddel wordt voor een aantal kankersoorten getest. De onderzoekers hopen dat het kan bijdragen tot een preciezere vroegtijdige opsporing van prostaatkanker en dat het later misschien de huidige belastende en nogal onbetrouwbare tests om tot een diagnose te komen kan vervangen.

“Onze samenwerking met de vereniging voor honden die kanker opsporen (vereniging van Medical Detection Dogs) zorgt voor een nieuwe methode  die het vroegtijdig diagnosticeren van kanker verbetert zonder dat er belastende onderzoeken nodig zijn. Als dit model succesvol is, kan het apparaat binnen drie jaar worden ingezet”, zegt Dr. Clara Mancini, leider van het ACI-laboratorium aan The Open University.

Het OU-ACI-team speelt wereldwijd een leidende rol door via systematisch en op de praktijk afgestemd onderzoek computerondersteunde technologieën te ontwikkelen, waarbij honden en andere dieren worden ingezet.

Het team heeft al een reeks prototypen diervriendelijke hulpmiddelen ontwikkeld voor geleidehonden, bijvoorbeeld speciale schakelaars voor deuren, lampen en alarminstallaties die met de neus of poten van een hond bediend kunnen worden. De meeste hulpmiddelen hebben immers knoppen en handgrepen die zo ontworpen zijn dat ze door handen van mensen en niet door poten of neuzen van honden gebruikt kunnen worden. Een hulpmiddel dat momenteel ook in ontwikkeling is, is het nieuwe diabetes-alarm waarbij een opgeleide diabeteshond hulp kan inschakelen als de persoon met suikerziekte een hypo krijgt.

Het OU-onderzoeksteam heeft zich ten doel gesteld om interactieve en technische systemen, programma’s en designs te ontwikkelen voor interactie tussen techniek, mens en dier.

The Open University biedt bij het begeleid studeren op afstand verschillende informatica-, design- en computertechnologie-opleidingen aan met vele specialiseringsmogelijkheden op zowel bachelor- als masterniveau. Voor de bacheloropleiding is er geen selectie naar aanleiding van eerder behaalde cijfers en ook zijn er geen andere beperkingen om toegelaten te worden. Wel is een gedegen kennis van het Engels vereist. Meer dan 70% van de OU-studenten heeft een baan en kan dankzij de flexibele methode van het afstandsonderwijs z’n beroep combineren met de studie.

De inschrijving om in de herfst van 2014 te beginnen met een studie is al geopend en sluit op 7 september aanstaande. Meer informatie over het aanbod aan opleidingen is te vinden op www.openuniversity.edu. Voor vragen kan het terugbelformulier op de site worden ingevuld; een studieadviseur belt dan kosteloos terug, ook zaterdags en ‘s avonds.

Over CindyvdH

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top