vrijdag, januari 18, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / Timmermans bespreekt Oekraine-crisis met Canadese collega
Timmermans bespreekt Oekraine-crisis met Canadese collega

Timmermans bespreekt Oekraine-crisis met Canadese collega

  • Internationale
  • ‘Het conflict in Oekraïne is een wake-up call. Geopolitiek is terug en de transatlantische banden zijn belangrijker dan ooit'. Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vrijdag tijdens zijn bezoek aan Canada.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/05/02/timmermans-bespreekt-oekraine-crisis-met-canadese-collega.html

In Ottawa sprak hij met zijn ambtgenoot John Baird onder andere over de crisis in Oekraïne en de economische banden tussen Canada en Nederland. De ontwikkelingen in het Midden-Oosten, de gedeelde zorgen over het Iraanse atoomprogramma en de aanstaande NAVO-top in Wales kwamen tijdens het gesprek ook aan de orde.

Baird en Timmermans spraken tijdens het overleg af nauw samen te werken ter promotie van mensenrechten wereldwijd. Ook zegde Baird zijn steun toe aan de cyberconferentie, die Nederland in het voorjaar van 2015 organiseert.

Nederland en Canada onderhouden sinds 1939 diplomatieke betrekkingen, inmiddels 75 jaar. ‘De band tussen onze landen is van oudsher sterk. Ruim 1 miljoen Canadezen zijn van Nederlandse afkomst, onze Koninklijke Familie vond hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een veilig heenkomen en we trekken vaak samen op, politiek, cultureel en economisch.’

Timmermans hecht veel waarde aan de goede banden met Canada. ‘Zeker gezien de geopolitieke verschuivingen van de afgelopen jaren vormt onze relatie nog altijd een pijler van stabiliteit en welvaart’, zegt hij.

De gedeelde geschiedenis biedt een goede basis om verder te bouwen aan de relatie. ‘CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada, zal de economische samenwerking tussen onze landen verdiepen en zorgen voor economische groei en werkgelegenheid aan beide zijden van de Atlantische Oceaan’, stelt Timmermans. CETA treedt naar verwachting in 2015 in werking. Dat kan de Nederlandse economie jaarlijks 600 miljoen tot 1,2 miljard euro gaan opleveren.

Timmermans eerde tijdens het bezoek ook de Canadese slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hij ontmoette enkele Canadese veteranen die een rol speelden in de bevrijding van Nederland. ‘Onze dankbaarheid is bijna zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog onverminderd groot.’ Bij de bevrijding van Nederland kwamen 7600 Canadese soldaten om het leven. De minister legde samen met Baird een krans om het offer van deze soldaten te gedenken.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top