zondag, juli 21, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Internet & ICT / Topinstituten bundelen krachten voor kwantumcomputers
Topinstituten bundelen krachten voor kwantumcomputers

Topinstituten bundelen krachten voor kwantumcomputers

  • Nederland
  • Nederland en Denemarken gaan samen werken aan de ontwikkeling van de volgende generatie computers met exponentieel meer rekenkracht, de zogenaamde kwantumcomputers. Als onderdeel van het staatsbezoek dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima deze dagen afleggen aan Denemarken, tekenden Nationaal Icoon QuTech uit Delft en het gerenommeerde Deense Niels Bohr Instituut een overeenkomst die de samenwerking bekrachtigt. 160 wetenschappers gaan aan de slag om ervoor te zorgen dat de topinstituten op dit terrein mondiaal voorop blijven lopen. De kwantumtechnologie heeft een geschatte marktwaarde van 2 miljard euro in 2020.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/03/18/topinstituten-bundelen-krachten-voor-kwantumcomputers.html

Minister Henk Kamp van Economische Zaken: “Door de samenwerking kunnen onze topwetenschappers profiteren van gezamenlijke investeringen, onderzoeksfaciliteiten en kunnen zij kennis delen. Daardoor worden zij in staat gesteld om nieuwe toepassingen van kwantumtechnologie als eerste te ontwikkelen. Die voorsprong leidt tot kansen voor ons bedrijfsleven om kennis om te zetten in innovatieve producten, bijvoorbeeld op het gebied van databeveiliging.” De bewindspersoon is als ambassadeur van het kabinet verbonden aan Nationaal Icoon QuTech en ondersteunt het instituut met contacten in binnen- en buitenland.

Betere databeveiliging en meer rekenkracht

Een van de potentiële toepassingen van kwantumcomputers is betere databeveiliging omdat de informatie die deze computers met elkaar uitwisselen niet of nauwelijks onderschept kan worden. Ook biedt de technologie fors meer rekencapaciteit die nodig is om bijvoorbeeld de werking van medicijnen op individueel niveau uit te rekenen. Door een gezamenlijke strategie te ontwikkelen, internationale projecten op te zetten en investeringen te doen, kunnen Nederland en Denemarken voorop blijven lopen in de ontwikkeling van deze technologie van de toekomst.

QuTech is door het kabinet benoemd tot één van de vier Nationale Iconen. Dit zijn innovaties die zorgen voor toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken. De iconen krijgen ondersteuning op maat. Zo ging QuTech in januari met minister Kamp naar China om daar gesprekken te voeren over potentiële partnerschappen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top