donderdag, februari 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Topsommelier Jan-Willem van der Hek behaalt felbegeerde Advanced Sommelier diploma!
Topsommelier Jan-Willem van der Hek behaalt felbegeerde Advanced Sommelier diploma!

Topsommelier Jan-Willem van der Hek behaalt felbegeerde Advanced Sommelier diploma!

  • Nederland
  • Afgelopen weekend reisde oud Nederlands Kampioen Sommelier Jan-Willem van der Hek af naar Gumpoldskirchen in Oostenrijk om deel te nemen aan het examen voor Advanced Sommelier van The Court of Master Sommeliers. De derde en voorlaatste stap voor het eindexamen om uiteindelijk de titel Master Sommelier te kunnen behalen.
  • Flex4Wine
  • http://www.flex4wine.com
  • klantenservice@flex4wine.com

Voordat een sommelier mag deelnemen aan het Advanced Sommelier examen dient deze allereerst de eerste twee diploma’s te behalen waarna hij uitgenodigd kan worden door The Court of Master Sommeliers om deel te nemen aan het Advanced Examen. Hierna dient de sommelier zich minimaal één jaar, middels zelfstudie, voor te bereiden op het examen. Het slagingspercentage ligt op 30% waarbij velen meerdere keren aan het examen zullen deelnemen voordat ze het uiteindelijk behalen.

Na het behalen van de eerste twee diploma’s in november 2013 is Van der Hek direct gestart met de voorbereiding op het Advanced examen. Waarbij hij gemiddeld zo’n 20 uur in de week alle wijnregio’s ter wereld bestudeerde, wijnen vanuit de gehele wereld blind proefde en verschillende praktijkonderdelen oefende.

“Het is net topsport! Ik moet alles tot in het detail beheersen en o.a. elk dorp, druif, gesteente en microklimaat in elk wijngebied leren. Soms lastig, maar ik weet waarvoor ik het doe! Na mijn deelname aan zowel het Wereld als Europees Kampioenschap Sommelier in 2013 wil ik in 2016 wederom meedoen aan deze driejaarlijkse wedstrijden met als doel om in de top 10 van de wereld te eindigen. De opleiding tot Master Sommelier zie ik daarom ook als de ideale voorbereiding voor deze wedstrijden.” Aldus Van der Hek

Het examen duurde 3 dagen, op de eerste examendag werd er in 45 minuten middels 24 multiplechoicevragen en 60 open vragen de theoriekennis van de kandidaten getest. Tijdens de tweede dag werd de praktijkkennis van de kandidaten getoetst door middel van o.a. verschillende wijn-spijs onderdelen, cocktailvragen en serveertechnieken.

De laatste dag van het examen stond in het teken van het blindproeven, door de kandidaten gezien als het moeilijkste onderdeel van het examen. Hierbij moeten de sommeliers in 25 minuten 3 witte en 3 rode wijnen blindproeven, mondeling beoordelen en uiteindelijk benoemen van welke druif de wijn gemaakt is en uit welke wijnregio de wijn komt.

Aan het eind van de derde dag werd er bekend gemaakt dat er van de 23 kandidaten afkomstig uit de gehele wereld, 8 kandidaten voldoende punten hadden gescoord op alle onderdelen om het Advanced Sommelier diploma in ontvangst te mogen nemen.

Van der Hek is zeer content: “Het is een last die van mijn schouders valt! Ik heb er hard aangetrokken en ik ben blij dat ik het in één keer gehaald heb. Ik ga eerst een maand rustig aan doen en genieten van mijn vrije tijd. In het nieuwe jaar zal ik beginnen met de voorbereidingen voor het Master Sommelier examen dat ik in 2016 wil doen.”

De opleiding tot Master Sommelier is de hoogst haalbare opleiding voor sommeliers in de wereld en het wordt als een van de moeilijkste examens ter wereld gezien. Het slagingspercentage ligt rond de 8%, sinds 1969 hebben 220 sommeliers wereldwijd deze titel in ontvangst mogen nemen.

Als laatste wil Van der Hek nog het volgende kwijt: “Graag wil ik iedereen bedanken die mij heeft bijgestaan bij behalen van het Advanced Sommeliers examen en met name iedereen die mij op een of andere manier heeft geholpen met de voorbereidingen op het blindproeven!”

Jan-Willem van der Hek (1986) is woonachtig en werkzaam in Alkmaar waar hij bij Cwines.nl director of wine is. Hij adviseert als ‘sommelier buiten de zaal’ toprestaurants over wijnen en wijnspijscombinaties, tevens is hij het gezicht voor de speciale wijnen van supermarktketen Lidl Nederland. In mei van dit jaar won hij de Châteaux & Domaines Castel Sommelier Cup 2014 in Polen, een internationale sommelierswedstrijd.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top