vrijdag, februari 28, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Tros programma’s maken mensen (bewust) kapot
Tros programma’s maken mensen (bewust) kapot

Tros programma’s maken mensen (bewust) kapot

  • Nederland
  • De Tros programma's Radar en Opgelicht, beide gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg zijn de afgelopen jaren vele malen op de vingers getikt door de Raad voor de Journalistiek en door de Rechter. Gegronde aanklachten waren onder meer schending van de privacy, ongeoorloofde overval-journalistiek, onterecht gebruik van verborgen camera en het uiten van ongefundeerde beschuldigingen.
  • KwaadPraat_logo
  • Kwaadpraat
  • www.kwaadpraat.nl
  • info@kwaadpraat.nl
  • Kwaadpraat is een initiatief van de vereniging Zuivere Journalistiek i.o. Deze vereniging is in het leven geroepen na het zien en terugzien van vooral de uitzendingen van Tros Radar en Tros Opgelicht, beide gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg. De initiatiefnemers staan voor een open maatschappij waar iedereen recht heeft op een journalistiek verantwoorde behandeling. Het diskwalificeren op onterechte gronden van privé personen en ondernemers die daardoor hun leven en werk niet meer als voorheen kunnen uitoefenen, moet een grote halt worden toegeroepen. Ego’s en kijkcijfers vormen de grootste journalistieke vervuiling. Kwaadpraat oefent politieke druk uit om belastinggeld dat aan dit soort programma’s wordt verspild, op een eerlijker en rechtvaardiger manier te besteden, waar de gehele Nederlandse samenleving wel baat bij heeft. Voor meer informatie: Kwaadpraat, telefonisch via 06 188 688 06 en via e-mail info@kwaadpraat.nl

TROS programma’s maken mensen (bewust) kapot

Den Haag, 9 september 2014. De programma’s Tros Radar en Tros Opgelicht, beide gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg, hebben diverse ondernemers tot de rand van de afgrond gebracht. Sommige zelfs over de rand. Dat blijkt uit intensief onderzoek naar uitspraken van de Raad voor de Journalistiek, van de Rechtbank en van schrijnende cases die op de website van GeenStijl zijn verschenen.

In de afgelopen jaren is de Tros met haar uitzendingen vele malen op de vingers getikt, maar dat helpt blijkbaar niks. Nog steeds wordt er journalistiek ontoelaatbaar gehandeld, worden grenzen overschreden van wat maatschappelijk aanvaardbaar is, wordt wederhoor niet gegeven en blijft er sprake van ongeoorloofde overval-journalistiek. Het woord is nu aan de politiek om ons belastinggeld beter te benutten.

Veroordeeld door de Raad voor de Journalistiek

In de afgelopen jaren zijn uitzendingen van Tros Radar en Tros Opgelicht 14 maal veroordeeld door de Raad voor de Journalistiek (RvdJ). Veroordelingen wegens journalistiek onaanvaardbaar, grenzen overschrijden van wat maatschappelijk toelaatbaar is, inbreuk op de privacy, het onthouden van wederhoor, het ontbreken van diepgaand onderzoek, verweer van klagers niet behandelen, ongeoorloofde overval-journalistiek, intimidatie, onzorgvuldig te werk gaan en het vertonen van ondeugdelijk materiaal zijn slechts een greep uit de letterlijke uitspraken van de Raad tegen vele Tros uitzendingen. Maar die uitzendingen zijn er wel de oorzaak van dat personen en bedrijven onterecht gediskwalificeerd werden, in een slecht daglicht werden gesteld of als notoire oplichters werden bestempeld. Geheel ten onrechte blijkt uit het onderzoek.

Veroordeeld door de rechter

Ook moesten Tros Radar en Tros Opgelicht diverse malen voor de rechtbank verschijnen. Naast een verbod tot uitzending over telemarketing voegde de rechter daar een dwangsom van € 50.000,- aan toe. Ook werd een dwangsom van € 50.000,- opgelegd bij een verbod op het gebruik van privé foto’s van thuiswerkers. In een schadestaatprocedure over een zaak over hondenhandelaren moest Tros Radar een schadevergoeding van ruim € 530.000,- aan een kennelhouder betalen naar aanleiding van een onrechtmatige uitzending.

Zij waren helaas een van de weinigen die de stap van een uitspraak van de RvdJ naar de rechtbank hebben durven, en kunnen, maken.

Altijd een aanvallende toon

Wie een uitzending van Tros Radar en Tros Opgelicht bekijkt, of beter: terugkijkt, zal zien dat de eerste zinnen van presentatrice Antoinette Hertsenberg (in blogs vaak Hetzenberg genoemd) altijd aanmatigend en aanvallend zijn. Tendentieuze berichtgeving die – zo oordeelde ook de RvdJ enkele malen – de kijker direct mentaal doet besluiten dat de ondervraagde ‘verkeerd’ is. “Vanavond hebben we een ongelooflijk verhaal voor u. Een medisch schandaal van ongekende omvang…” over een geneesmiddel, maar waar de Tros volgens de Raad “de grenzen van wat maatschappelijk aanvaardbaar is heeft overschreden”.  Of, bij een uitzending over het preventief weren van spinnen: “In Den Haag zit een heel ander type spindokter, en ook daar wordt de waarheid niet zo nauw genomen. Naar aanleiding van klachten zochten wij hem op.” Voor deze uitzending werd Tros Radar veroordeeld jegens ongeoorloofde overval-journalistiek, het niet geven van de mogelijkheid tot wederhoor en het manipuleren van een antwoord van een medewerker van het bedrijf met een andere, later gemonteerde, vraagstelling.

Neem nou Dansstudio Sway

Door een planningsfoutje gaat de boeking van de familie Versteeg voor een dansworkshop als verjaardagsfeestje voor hun dove zoontje niet door. De eigenaresse biedt haar excuses aan, stelt vergoeding voor en gratis een extra workshop. De familie eist echter haar geld terug en de eigenaresse zegt toe dit over te maken. Als het bedrag medio februari nog niet ontvangen is, schakelt de familie de rechtsbijstand in – die betaalt – en meldt de dansstudio aan voor de ‘koude douche’ van Tros Radar. De programmamakers zijn er als de kippen bij. Zonder dat er wederverhoor heeft plaatsgevonden worden opnames gemaakt en wordt de familie uitgenodigd voor de uitzending van 20 februari. De eigenaresse ontvangt die ochtend een e-mail waarin het programma wordt aangekondigd. Zij schrikt en legt uit dat op 30 december een fles ethanol in haar gezicht is ontploft  en zij een week op de intensive care van het brandwondencentrum in Beverwijk heeft gelegen en nog herstellende is. Ze bevestigt dit in een e-mail en een vriend van haar onderschrijft haar verhaal. De familie Versteeg – van het dove jongetje – vraagt zich inmiddels terecht af of het item nog moet worden uitgezonden. De redactie is onvermurwbaar. Niets van de omstandigheden van de eigenaresse wordt echter gemeld, de uitzending sluit af met ‘het bedrag is vandaag overgemaakt’. De eigenaresse ziet dat haar kleine bedrijfje, met bloed, zweet en tranen opgebouwd, aan de schandpaal wordt genageld. Een machtig televisieprogramma, dat de grootste familie van Nederland wil zijn, vernietigt een hardwerkende vrouw met brandwonden over de rug van dove kinderen.

Ooit gerenommeerd: Friesland Vlees

Tros Radar besteedt in een van haar uitzendingen aandacht aan de controles van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) op veetransporten naar een rundvleesslachterij in Leeuwarden. Te weinig controle kan immers gevolgen hebben voor de voedselveiligheid, waar presentatrice Antoinette Hertsenberg vilein aan toevoegt “dus voor het vlees op uw bord”. In de uitzending wordt onder meer gesteld dat de slachterij meerdere malen door de Algemene Inspectie Dienst (AID) is gewaarschuwd en volgens de VWA in een jaar tijd 14 processen-verbaal heeft gehad. De slachterij ontkent dat. Tijdens de zitting voor de RvdJ overlegt de slachterij een brief van het ministerie van LNV, die vermeldt dat het ministerie niet beschikt over processen-verbaal dan wel officiële waarschuwingen die zijn opgemaakt tegen de slachterij. Nu pas blijkt dat de processen-verbaal niet aan de slachterij maar aan de vervoerders van de koeien zijn opgelegd. Volgens de Raad had de Tros moeten rectificeren dat de slachterij nooit processen-verbaal heeft gehad en heeft het “de grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eis van de journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk toelaatbaar is”. De Tros had dit moeten kunnen weten, maar het kwaad was al geschied. Ondanks dat de eigenaar en zijn zoon er alles aan doen om het bedrijf draaiende te houden, wordt het bedrijf kort na de uitzending verkocht en krijgen de 80 personeelsleden een sociaal plan voorgelegd.

Nog meer schrijnende gevallen

Twee voorbeelden die aangeven hoe laag de werkwijze van Tros Radar en Tros Opgelicht is, en de uiterst aanvallende en suggestieve vraagstellingen van presentatrice Antoinette Hertsenberg die veel leed bij consumenten en ondernemers veroorzaken. Soms tot de rand van de afgrond, in het geval van Friesland Vlees er ver over. Alle 20 uitspraken van de Raad en de Rechtbank zijn in samenvatting en uitgebreid te lezen op www.kwaadpraat.nl.

Laten we hopen dat de politiek zich hiermee gaat bemoeien. Het is niet alleen verspild belastinggeld, ook een sociaal plan vanwege door het programma gedwongen ontslagen, wordt immers met overheidsgeld gesubsidieerd. En dan laten we al het menselijk leed, dat in geld nauwelijks is uit te drukken, nog buiten beschouwing.

Over Kwaadpraat

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top