maandag, augustus 8, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Twee van de vijf agenten vervolgd in zaak Mitch Henriquez
Twee van de vijf agenten vervolgd in zaak Mitch Henriquez

Twee van de vijf agenten vervolgd in zaak Mitch Henriquez

  • Nederland
  • Er worden slechts twee van de vijf agenten die een rol speelden in het overlijden van Mitch Henriquez vervolgd. De nabestaanden vinden dat alle agenten vervolgd moeten worden.
  • Buro Juridische Vertalers
  • s.hodak@scherponline.nl

Het OM gaat twee agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Mitch Henriquez in juni 2015 vervolgen. De juridische vertaling hiervan is dat het OM hen verdenkt van mishandeling met de dood tot gevolg, doodslag dan wel dood door schuld.

Vijf agenten
Slechts twee van de vijf betrokken agenten worden vervolgd. De familie vindt dat alle vijf de agenten vervolgd moeten worden, omdat zij bijgedragen hebben aan de dood van hun familielid. De drie agenten worden niet vervolgd omdat de handelingen die zij uitgevoerd hebben tijdens de arrestatie volgens het OM toegestaan zijn. Het is erg ingewikkeld omdat agenten toestemming hebben om geweld te gebruiken tijdens een arrestatie. Uiteraard zijn hier wel regels aan verbonden, maar dit vormt wel een groot discussiepunt. De advocaat van de nabestaanden wil een klacht indienen bij het Gerechtshof om de drie agenten alsnog te vervolgen.

Levensgevaarlijke techniek
Een van de agenten die wel vervolgd wordt heeft de nekklem toegepast. Dit is een verwurgingstechniek die ervoor moet zorgen dat de arrestant zich snel over geeft. Deze techniek is echter levensgevaarlijk en wordt niet geleerd op de politieacademie. De andere agent die vervolgd wordt heeft Mitch Henriquez in het gezicht geslagen en pepperspray gebruikt. Ook dit heeft een rol gespeeld in de verstikking waaraan de arrestant overleden is.

Onjuiste verklaringen
Alle agenten legden onjuiste verklaringen af over het moment waarop de arrestant onwel werd, maar ondanks dat worden zij niet vervolgd. Voordat de arrestant het busje in ging is zijn hartslag gecheckt en deze was in orde. Toen hij eenmaal in het busje zat viel zijn hartslag weg. Dit is vertaald naar dat Henriquez in het busje onwel is geworden. Echter kan niet bewezen worden dat de agenten de waarheid bewust verhuld hebben.

Er loopt momenteel een onderzoek tegen de niet vervolgde agenten. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak tegen de agenten plaatsvindt.

Over Anette

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top