zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Uniek besparingsprogramma voor brandstof en CO2
Uniek besparingsprogramma voor brandstof en CO2

Uniek besparingsprogramma voor brandstof en CO2

  • Nederland
  • Als eerste openbaar vervoersbedrijf is Connexxion onder de naam Rij Wijzer begonnen met een uniek en ambitieus programma voor brandstofbesparing, schadereductie, besparing op onderhoud en het vergroten van de vitaliteit van chauffeurs.
  • Connexxion
  • http://www.connexxion.com
  • klantenservice@connexxion.nl
  • http://www.connexxion.com/nieuws_pers/396/uniek_besparingsprogramma_voor_brandstof_en_co2/3106/

Connexxion wil het verbruik van brandstof van haar bussen in een jaar tijd met minimaal 5 procent terugdringen. Daarbij gaat het om enkele miljoenen liters brandstof. Bij de dieselvoertuigen ontstaat hierdoor tevens een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van CO2. De besparingsmodule is ontwikkeld door Sycada. Green uit Amsterdam, in nauwe samenwerking met Connexxion.

In totaal 1355 bussen van Connexxion en haar dochter Hermes zijn voorzien van een klein meetinstrument waarop elke chauffeur kan aflezen of hij zuiniger rijdt dan voorheen. Het betreft niet alleen de bussen die op diesel rijden, maar ook de schone gasbussen in het gebied Arnhem-Nijmegen, in Zeeland en in Haarlem en omgeving. Via een speciale interne website kan elke chauffeur zijn bezuinigingen (ook thuis) bijhouden.

Onder meer bij het optrekken en afremmen worden er aanwijzingen over het rijgedrag naar de chauffeur gestuurd. Hij ziet deze in de vorm van kleine led’s op zijn dashboard. Daarnaast meet het instrument het brandstofverbruik van de bus.

Elke chauffeur kan in aanmerking komen voor een persoonlijke bonus. De hoogte daarvan is afhankelijk van de mate van besparing die hij of zij heeft bereikt. Onderdeel van het programma Rij Wijzer is Het Nieuwe Rijden. Iedere buschauffeur heeft daarvoor een training gevolgd. Het Nieuwe Rijden en de module voor brandstofbesparing moeten ertoe leiden dat de buschauffeurs van Connexxion niet alleen veel brandstof besparen, maar dat tevens het rijcomfort voor de passagiers verder wordt vergroot. Het rustiger rijden zorgt er daarnaast voor dat er minder onderhoud nodig is aan de voertuigen en dat de chauffeurs meer ontspannen rijden.

Ervaringen positief

De eerste ervaringen zijn bijzonder positief. De meeste chauffeurs merken dat zij zuiniger rijden dan voorheen: minder snel optrekken, eerder de bus laten uitrollen bij de nadering van een halte of verkeerslicht, minder snel een bocht nemen en dergelijke.

Rij Wijzer-projectleider Robèrt Weijers: “Het gaat om een zeer uitgebreid programma, dat specifiek is gericht op de chauffeur en wat zich in dit stadium focust op brandstof. In de korte tijd dat we er nu mee bezig zijn behalen we al uitstekende resultaten. We zien dat de chauffeurs onderling de resultaten vergelijken en er mede daardoor een traject van continue verbetering ontstaat.”

Sycada.Green

Sycada.Green, die de module voor brandstofbesparing heeft ontwikkeld, is bijzonder blij dat Connexxion als eerste grote streekvervoerder het initiatief heeft genomen tot Rij Wijzer. Kristian Winge Managing Director van Sycad.Green: “Met de invoering van de Rij Wijzer kunnen we zien dat verduurzaming van de vloot hand in hand kan gaan met belangrijke elementen als kostenbesparing en verhoging van de winstgevendheid. De technologie die door Sycada.Green is ontwikkeld, maakt de principes van Het Nieuwe Rijden direct toepasbaar voor de chauffeurs. Hierin ligt de sleutel tot succes. Bovendien maakt iedereen deel uit van de oplossing. Dit kan door middel van de online applicaties, waar de prestaties en besparingen zichtbaar zijn voor de individuele chauffeur en hij/zij dus zelf invloed heeft op de te behalen targets.”

Meer milieu-initiatieven

Het project Rij Wijzer is een van de vele maatregelen en initiatieven die Connexxion de afgelopen jaren heeft genomen op het gebied van milieu en duurzaamheid.

Zo was Nieuwegein de eerste gemeente waar – al in 1988 – voor het openbaar vervoer gebruik werd gemaakt van bussen op lpg. In samenwerking met de provincie Zuid-Holland is er een proef geweest met de Waterstofbus, onder de campagnenaam ‘Rijden op de smaak van water’. De Waterstofbus is ingezet op een aantal reguliere lijnen in de concessies Duin- en Bollenstreek, Leiden en Rijstreek Midden-Holland. Reizigers hebben enthousiast gereageerd op de campagne. Verder wordt in Zeeland, Haarlem, in het gebied Arnhem-Nijmegen gereden met bussen op aardgas. In dat laatstgenoemde gebied wordt ook een pilot gedaan met een nonox-bus, een bus zonder uitstoot van schadelijke gassen. En in Eindhoven rijdt de Philias, hybride-dieselbussen. En niet te vergeten: de vele trolleybussen, die in Arnhem rijden op groene stroom.

Over het geheel genomen zijn de luchtemissies van de Connexxionvloot tussen 2002 en 2012 met meer dan zestig procent verminderd. Daarnaast hebben we de ambitie om jaarlijks fors minder CO2 uit te stoten per kilometer. Om dit te bereiken investeren we in een schoner en zuiniger wagenpark en groene brandstoffen zoals groen gas. Meer dan 95% procent van onze bussen bestaat uit lage-emissievoertuigen. Onder een lage-emissievoertuig verstaan we een voertuig dat is voorzien van CRT-filter, SCR-systeem, brandstofcel of hybridesysteem of voertuigen die rijden op CNG (Compressed Natural Gas), lpg, elektriciteit, biobrandstof of waterstof. Connexxion zet in meerdere concessie hybride en CNG-voertuigen in.

Taxivloot

Ook de omvangrijke taxivloot van Connexxion bestaat zo veel mogelijk met milieuvriendelijke voertuigen. Zo rijden alle taxi’s van de RegioTaxi Haaglanden op aardgas. Alle nieuwe taxibussen, die worden aangeschaft, zijn zogenaamde ecodrive-voertuigen en zijn voorzien van onder meer start-stopsystemen en begrenzers bij het optrekken.

Connexxion heeft haar streven om duurzaam ketenmanagement te verankeren vastgelegd en getekend in het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en Ondernemen (MVIO). Connexxion wil hiermee een bijdrage leveren aan het MVO-beleid door zelf maatschappelijk verantwoord inkopen te garanderen. Bovendien hoopt Connexxion hiermee een inspiratie te zijn voor andere bedrijven en hun (toe)leveranciers. Concreet stimuleert Connexxion haar voertuigleveranciers om het brandstofverbruik -en daarmee CO2-uitstoot- te verlagen. Wij zijn de eerste personenvervoerder in Nederland die het manifest omarmd heeft.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top