maandag, december 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Universitaire uitwisseling in het kader van Erasmus: een recordjaar
Universitaire uitwisseling in het kader van Erasmus: een recordjaar

Universitaire uitwisseling in het kader van Erasmus: een recordjaar

  • Europa
  • Bijna 270.000 studenten uit heel Europa hebben in het studiejaar 2012-2013 deelgenomen aan Erasmus, het uitwisselingsprogramma van de EU. Dat is het hoogste aantal sinds de invoering van het programma 27 jaar geleden.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/culture/140819_nl.htm

Dankzij Erasmus kunnen Europese studenten maximaal een jaar in het buitenland studeren of stage lopen. Ze hoeven dan geen inschrijvingsgeld aan de gastinstelling te betalen en krijgen een beurs als tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud. Maar Erasmus is er niet alleen voor studenten: docenten van universiteiten en hogescholen en ondernemers krijgen de kans om voor maximaal zes weken in het buitenland te doceren of een opleiding te volgen.

Meer dan 269.000 studenten hebben in 2012-2013 meegedaan, 15.000 meer dan in het jaar daarvoor. Bovendien waren er onder de deelnemers ruim 52.000 medewerkers uit het hoger onderwijs. Gemiddeld hebben de Erasmusstudenten ruim zes maanden in het buitenland gestudeerd en een beurs van 253 euro per maand gekregen. De populairste studiebestemmingen waren Spanje, Duitsland en Frankrijk. Als stagebestemming was het Verenigd Koninkrijk het meest in trek.

Het programma geldt al langer niet alleen voor alle EU-landen maar ook voor IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Turkije. Bovendien heeft dit jaar voor het eerst ook Macedonië meegedaan.

Ervaring opdoen

Een verblijf in het buitenland helpt studenten hun horizon te verruimen en vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Docenten doen ervaring op die hun helpt beter les te geven. Momenteel gaat ongeveer 10% van alle studenten voor een studie of stage naar het buitenland. De EU wil dat cijfer in 2020 verdubbeld hebben. In september verschijnt de eerste studie naar het effect van Erasmus op de aantrekkelijkheid van jongeren voor de arbeidsmarkt.

In 2012-2013 hebben ook 500 ondernemers in het kader van Erasmus als gastdocent aan een buitenlandse universiteit gewerkt. Dat wijst erop dat de banden tussen de wereld van het onderwijs en die van het werk nauwer worden.

Erasmus+

Dit jaar is onder de naam Erasmus+ een verbreed programma van start gegaan. In de komende jaren moet dit vier miljoen mensen, waaronder 2 miljoen studenten uit het hoger onderwijs, een beurs geven. Daarnaast biedt het soortgelijke mogelijkheden voor leerlingen en vrijwilligers en is er extra steun beschikbaar voor gehandicapten, mensen uit achterstandsgroepen en perifere regio’s.

Het programma is genoemd naar de Nederlandse filosoof Desiderius Erasmus (1466-1536), die op zijn zoektocht naar kennis, ervaring en inzicht heel Europa heeft doorkruist.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top