maandag, april 6, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / UWV: groei in detailhandel ondanks grote faillissementen
UWV: groei in detailhandel ondanks grote faillissementen

UWV: groei in detailhandel ondanks grote faillissementen

  • Nederland
  • Onzekere toekomst voor traditionele warenhuizen en winkelketens. Ruim 21.000 mensen verloren in 2016 hun baan door een faillissement in de detailhandel. Desondanks verwacht UWV dat de werkgelegenheid in de sector met zo’n 7.500 werknemersbanen per jaar zal toenemen in 2017 en 2018. Ook zal de vacaturemarkt naar verwachting verder aantrekken. De groei zal zich vermoedelijk met name voordoen in het MKB en in webwinkels. De traditionele winkelketens en warenhuizen staan nog altijd onder druk. Dit staat in een vandaag gepubliceerd UWV-rapport over de werkgelegenheid in de detailhandel.
  • UWV
  • info@uwv.nl

Wankele warenhuizen en winkelketens

Veel grote detaillisten hebben dit jaar hun personeelsbestand moeten afslanken. Ook zijn er in 2016 veel winkels en ketens failliet gegaan, waaronder V&D en schoenenketen Macintosh. Alleen al in de eerste 3 kwartalen van 2016 zijn er meer dan 400 faillissementen uitgesproken in de detailhandel. Tot en met november 2016 zijn ruim 21.000 mensen hun baan kwijtgeraakt door een faillissement in de detailhandel. Bijna 18.000 hiervan zijn afkomstig uit grote winkels en ketens. Vorig jaar ging het nog om bijna 8.000 aangevraagde faillissementsuitkeringen in de sector.

Het verdwijnen van traditionele winkelketens en warenhuizen heeft te maken met het veranderende koopgedrag van consumenten. Door de opkomst van webwinkels verschuift de functie van warenhuizen voor een deel naar het internet. Consumenten die nog wel naar fysieke winkels gaan, doen dit vaak alleen nog als deze winkels waarde kunnen toevoegen aan het winkelen, zoals het bieden van persoonlijk advies en goede service.

Lichte banengroei

Hoewel traditionele warenhuizen het zwaar hebben zal de werkgelegenheid in andere segmenten blijven groeien de komende jaren, verwacht UWV. “Het vertrouwen in de economie herstelt, waardoor de koopbereid van consumenten blijft groeien de komende jaren, stelt arbeidsmarktonderzoeker Freek Kalkhoven. Voor 2017 en 2018 gaat het om een verwachte groei van bijna 7.500 werknemersbanen per jaar. Kalkhoven: ‘Hoewel er banen verdwijnen in winkels, komt er werkgelegenheid bij in webwinkels. Het gaat dan bijvoorbeeld om logistiek en transportpersoneel of social media medewerker.’ Ook voor kleinere fysieke winkels gloort er hoop.” Wel verwacht UWV dat er steeds hogere eisen worden gesteld aan verkoopmedewerkers, bijvoorbeeld op het gebied van service- en adviesvaardigheden.

WW-uitkeringen

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal nieuwe WW-uitkeringen van medewerkers in kleine en middelgrote winkels in de periode 2013-2015 met 13 procent is gedaald. Onder personeel van grote winkels en ketens steeg het aantal WW-uitkeringen in die periode juist met 3 procent. Ook in 2016 steeg de werkloosheid vanuit dit soort bedrijven. In het eerste kwartaal van 2016 kwamen er vanuit grote winkels en ketens 9.000 nieuwe uitkeringen bij. Dit heeft men name voor verkoopmedewerkers van 50 jaar of ouder geleid tot een sterke WW-toename.

Over Content Editor N

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top