zondag, augustus 9, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Van Gogh Museum: ‘De Schreeuw’ komt naar Nederland!
Van Gogh Museum: ‘De Schreeuw’ komt naar Nederland!

Van Gogh Museum: ‘De Schreeuw’ komt naar Nederland!

  • Nederland
  • Tentoonstelling 'Munch : Van Gogh' in het Van Gogh Museum van 25 september 2015 tot 17 januari 2016.
  • unnamed
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/nl/over-het-museum/pers/persberichten/de-schreeuw-komt-naar-nederland

Tijdens het herdenkingsjaar Van Gogh 2015 presenteert het Van Gogh Museum Munch : Van Gogh – een groots opgezette tentoonstelling die het werk van Vincent van Gogh en Edvard Munch voor het eerst in de geschiedenis samenbrengt. Zelden uitgeleende iconische topstukken en andere belangrijke werken van over de hele wereld worden tentoongesteld. Munch : Van Gogh is de eerste tentoonstelling in de heropende tentoonstellingsvleugel van het spectaculair vernieuwde Van Gogh Museum. Geïnspireerd door Munch : Van Gogh organiseren tien toonaangevende Amsterdamse culturele instellingen (waaronder EYE, Toneelgroep Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Koninklijk Concertgebouw Orkest, De Balie) een Cultuurprogramma door de hele hoofdstad.

In de langverwachte tentoonstelling Munch : Van Gogh (25 september 2015 tot 17 januari 2016) staat de artistieke verwantschap tussen twee titanen van de westerse schilderkunst centraal: Edvard Munch (1863-1944) en Vincent van Gogh (1853-1890). Hun oeuvre en artistieke ambities vertonen opvallende parallellen. Beide kunstenaars staan bekend om hun emotioneel geladen schilderijen, hun unieke en innovatieve stijl en hun dramatische levens. Beiden maakten zich sterk voor het vernieuwen van de kunst en ontwikkelden een persoonlijke, expressieve beeldtaal om de universele emoties van het menselijk bestaan tot uitdrukking te brengen. Ondanks vele verwijzingen naar overeenkomsten tussen Munch en Van Gogh in literatuur en populaire beeldcultuur is hun verwantschap nooit eerder zo diepgaand onderzocht.

Meer dan honderd kunstwerken voor het eerst samengebracht

Munch : Van Gogh is de eerste tentoonstelling in de geschiedenis die op grote schaal aandacht besteedt aan de overeenkomsten tussen beide kunstenaars. Met meer dan honderd belangrijke werken, waaronder een aantal iconische topstukken die zelden worden uitgeleend (De Schreeuw, Het zieke kind, Madonna, Patience Escalier, De brug van Trinquetaille), biedt Munch : Van Gogh de bezoeker de unieke kans om een belangrijk deel van het oeuvre van beide kunstenaars op één locatie te bewonderen.

De eerste tentoonstelling in het vernieuwde museum

Een paar weken voorafgaand aan de opening van Munch : Van Gogh, in de tweede week van september, wordt het spectaculaire nieuwe glazen entreegebouw van het Van Gogh Museum geopend voor het publiek. Onderdeel van dit gebouw is de beroemde tentoonstellingsvleugel – vormgegeven door de Japanse architect Kisho Kurokawa – die door de werkzaamheden meer dan drie jaar niet toegankelijk was. Munch : Van Gogh is de eerste tentoonstelling in de heropende vleugel van het onlangs totaal vernieuwde museum.

Cultuurprogramma door heel Amsterdam

Geïnspireerd door Munch : Van Gogh presenteren tien toonaangevende Amsterdamse culturele instellingen (EYE, Toneelgroep Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Het Dolhuys, De Balie, De Appel, SLAA, Nederlands Philharmonisch Orkest en Van Gogh Museum) een Cultuurprogramma gebaseerd op de nalatenschap van de twee artistieke zielsverwanten. Door middel van film, performance, debat en muziek wordt getoond dat de invloed van Munch en Van Gogh op hedendaagse kunst en cultuur nog altijd springlevend is. Zo presenteren het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Stedelijk Museum Amsterdam concerten met het thema Angst; EYE vertoont kort werk van jonge filmmakers die reageren op De Schreeuw. De populaire Vrijdagavonden in het Van Gogh Museum vormen het innovatief epicentrum van dit Cultuurprogramma.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top