zondag, augustus 9, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Van Gogh Museum: Lancering ‘Kunst maakt de mens’
Van Gogh Museum: Lancering ‘Kunst maakt de mens’

Van Gogh Museum: Lancering ‘Kunst maakt de mens’

  • Nederland
  • Van Gogh Museum presenteert programma voor ouderen. Vandaag vond in aanwezigheid van de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (Zorg en Welzijn en Ouderen) en Adriaan Dönszelmann (Zakelijk Directeur Van Gogh Museum) de officiële lancering plaats van Kunst maakt de mens: Ouderen ontmoeten Van Gogh. Vanuit de gedachte dat kunst verbindt, zet het Van Gogh Museum - samen met partners uit de culturele, welzijns- en zorgsector - zijn museale kennis in om kwetsbare ouderen in staat te stellen kunst te beoefenen en te beleven.
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/nl/over-het-museum/pers/persberichten/lancering-kunst-maakt-de-mens

Kunst maakt de mens: Ouderen ontmoeten Van Gogh is vandaag officieel gelanceerd in aanwezigheid van wethouder Eric van der Burg (Zorg en Welzijn en Ouderen Gemeente Amsterdam) en Adriaan Dönszelmann (Zakelijk directeur Van Gogh Museum). Met dit outreach-project biedt het Van Gogh Museum groepen kwetsbare ouderen workshops aan waarin ze, geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh, zelf kunst maken. Kunst maakt de mens richt zich op ouderen die door fysieke beperkingen of het wegvallen van naasten een steeds beperkter sociaal leven hebben. Het museum gaat letterlijk naar de ouderen toe: workshops vinden plaats in woon- en zorgcentra verspreid door het hele land. Adriaan Dönszelmann: ‘We willen ouderen geïnspireerd door Van Gogh laten herontdekken wat ze kunnen, wat ze weten en wie ze zijn. Zo maken we niet alleen Van Gogh toegankelijk voor de groeiende groep senioren in Nederland, maar dragen we vanuit de gedachte dat kunst verrijkt en verbindt, ook bij aan hun welzijn’.

Van Gogh atelier op rollator

De lancering werd voorafgegaan door een Kunst maakt de mens-workshop voor bewoners van Wooncentrum De Kastanjehof (Cordaan). Vanuit een Rijdend Van Gogh Atelier – een speciaal voor dit project vervaardigd ‘atelier op rollator’ gevuld met objecten die te maken hebben met Van Gogh (zoals reproducties van schilderijen, brieven, paletten, zonnebloemen en materialen voor de workshop) – gingen de deelnemers, begeleid door een kunstenaar, samen aan de slag. De kunstenaar liet de deelnemers ontdekken hoe ze net als Van Gogh emoties kunnen uitdrukken. Door de combinatie van objecten aanraken, schrijven, tekenen en ervaringen delen, stimuleert de kunstenaar het zelfvertrouwen van de ouderen. Doel is het gezamenlijk ontdekken van het emotionele effect en de expressieve potentie van kunst, ongeacht leeftijd en mogelijkheden. In de woorden van een 83-jarige deelnemer: ‘Ik had nooit gedacht dat ik zoiets moois kon maken’.

Van Gogh Museum voor iedereen

Nederland vergrijst snel: het aantal 65-plussers neemt toe van 2,7 miljoen in 2012 tot 4,7 miljoen in 2041. Door overlijden van partners en vrienden dreigt eenzaamheid en isolement. Met Kunst maakt de mens: Ouderen ontmoeten Van Gogh anticipeert het Van Gogh Museum op deze maatschappelijke ontwikkeling vanuit de gedachte dat kunstparticipatie verbindt en het leven verrijkt. Het programma past bij de missie van het museum om het leven en werk van Van Gogh toegankelijk maken voor iedereen, ook voor degene met een achterstand in welke vorm dan ook.

Samenwerking

Kunst maakt de mens is een driejarige samenwerking tussen het Van Gogh Museum en partners uit de culturele, welzijns- en zorgsector. Huidige partners zijn transitie-adviespraktijk Viatore, zorgorganisatie Cordaan, Nationale Vereniging de Zonnebloem en vrijwilligersorganisatie Vier het leven. In september 2015 stapt ook Van Gogh Brabant – startend met Nuenen/Eindhoven – en het Kröller-Müller Museum in. In totaal willen de partners ruim 1.600 ouderen bereiken en leren hoe ze door samenwerking met kunstparticipatie het leven van ouderen kunnen verrijken.

Kunst Maakt de Mens is een van de projecten die wordt gesteund door Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo in het programma ‘Lang Leve Kunst’. Deze fondsen ondersteunen projecten die de kwaliteit van leven van ouderen bevorderen.

Voor meer informatie: kunstmaaktdemens@vangoghmuseum.nl en www.kunstmaaktdemens.nl.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top