dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Van Gogh Museum: Louis van Tilborgh benoemd tot hoogleraar Kunstgeschiedenis UvA
Van Gogh Museum: Louis van Tilborgh benoemd tot hoogleraar Kunstgeschiedenis UvA

Van Gogh Museum: Louis van Tilborgh benoemd tot hoogleraar Kunstgeschiedenis UvA

  • Nederland
  • Dr. Louis van Tilborgh (1956), senior onderzoeker van het Van Gogh Museum, is benoemd tot hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
  • unnamed (1)
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/nl/over-het-museum/pers/persberichten/louis-van-tilborgh-benoemd-tot-hoogleraar-kunstgeschiedenis-uva

Het doen van onderzoek is belangrijk voor het beroemde museum en om die reden maakt het deze leerstoel mogelijk. ‘Het is prachtig om op deze manier de band tussen museum en universiteit verder te versterken’.

Het doen van onderzoek en het delen van kennis staat bij het Van Gogh Museum hoog in het vaandel. Sterker nog, het uitvoeren van onderzoek naar negentiende-eeuwse kunst is voor het museum net zo belangrijk als het toegankelijk maken van zijn vaste collectie voor een miljoenenpubliek. Marije Vellekoop (Afdelingshoofd Kunst Van Gogh Museum): ‘Het Van Gogh Museum neemt binnen Nederland een aanzienlijk deel van het onderzoek naar negentiende-eeuwse kunst voor zijn rekening. Wat betreft Van Gogh zijn we wereldwijd het kenniscentrum op het gebied van zijn kunstwerken, zijn brieven en zijn leven.’

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Het is vanuit deze wetenschappelijke missie dat het Van Gogh Museum het hoogleraarschap van Louis van Tilborgh aan de Universiteit van Amsterdam aanbiedt. Van Tilborgh – senior onderzoeker aan het museum – is benoemd tot hoogleraar Kunstgeschiedenis in het bijzonder Van Gogh aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Vellekoop: ‘Het is belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek naar negentiende-eeuwse kunst onderdeel blijft van het academische curriculum, het Van Gogh Museum voelt hierin een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door deze leerstoel mogelijk te maken, draagt het museum bij aan kennisontwikkeling en kennisdeling. Binnen het academische onderzoek aan de UvA is er groeiende aandacht voor het belang van het Culturele Erfgoed.”

In zijn functie wil Van Tilborgh zijn museale expertise delen met de universitaire wereld: het hoogleraarschap behelst colleges geven, werkgroepen en promovendi begeleiden. Van Tilborgh: “In het museum doe ik onderzoek naar het leven en werk van Van Gogh en ik kijk er naar uit studenten hiermee in aanraking te brengen. Het is prachtig om op deze manier de band tussen museum en universiteit verder te versterken.”

Onderzoek

Sinds 1986 is Van Tilborgh – gepromoveerd op Vincent van Gogh – verbonden aan het Van Gogh Museum, waar hij achtereenvolgens werkzaam is geweest als wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Tentoonstellingen, Hoofd Bibliotheek en Documentatie, Hoofd Collecties en Conservator Schilderijen.

Sinds 2006 is Van Tilborgh Senior Onderzoeker en houdt hij zich bezig met een keur aan werkzaamheden voor het Van Gogh Museum. Zo neemt hij deel aan het onderzoek naar verkleuring in Van Goghs schilderijen, buigt zich over de ordening en datering van zijn schilderijen op basis van de gebruikte doeksoort en verdiept hij zich in de invloed van de Japanse kunst op Van Goghs werk.

Ook houdt hij zich samen met collega’s bezig met authenticiteitskwesties: het Van Gogh Museum krijgt jaarlijks circa tweehonderd schriftelijke vragen over de authenticiteit van vermeende werken van Van Gogh – al deze aanvragen worden behandeld door een team van onderzoekers en conservatoren. Naast deze werkzaamheden voor het museum is Van Tilborgh mederedacteur van Simiolus: Netherlands Quarterly of the History of Art en van Van Gogh Studies, en schrijft hij regelmatig voor The Burlington Magazine.

Van Tilborghs benoeming tot hoogleraar geldt voor vijf jaar.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top