dinsdag, oktober 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Van Gogh Museum ontvangt duurzaamheidscertificaat
Van Gogh Museum ontvangt duurzaamheidscertificaat

Van Gogh Museum ontvangt duurzaamheidscertificaat

  • Europa
  • Als eerste museum ter wereld BREEAM-NL In-Use score ‘Very Good’ voor gebouw, beheer én gebruik Het Van Gogh Museum ontvangt als eerste museum ter wereld een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat met een score ‘Very Good’ voor gebouw, beheer én gebruik.
  • BREEAM persmoment (1)
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=352530&lang=nl

Deze internationaal erkende certificeringsmethode beoordeelt het duurzame karakter van het museumgebouw en de wijze waarop het gebouw wordt beheerd en gebruikt. Adriaan Dönszelmann, zakelijk directeur van het Van Gogh Museum: “Op al deze onderdelen verdient ons museum drie sterren en de kwalificatie ‘Very Good’, daarmee hebben we de wereldwijde primeur. Daar zijn we trots op, want we hebben bewust voor deze koers gekozen waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ons museum trekt jaarlijks ruim 1,5 miljoen bezoekers en heeft als kerntaak het behoud van het culturele erfgoed van Vincent van Gogh. Daar hoort wat ons betreft ook bij hoe je verantwoord en duurzaam omgaat met het museumgebouw en de omgeving. Dit certificaat is een bekroning op de inspanningen die we jarenlang op dat gebied hebben geleverd.”

‘Very Good’ voor gebouw, beheer en gebruik

BREEAM-NL beoordeelt het gebouw, beheer en gebruik aan de hand van negen categorieën, waaronder energie, materialen, water, afval, gezondheid en management. Allerlei maatregelen die het Van Gogh Museum de afgelopen jaren trof op het gebied van duurzaamheid zorgden voor deze hoge score ‘Very Good’. Zo heeft het museum de warmte-koude-opslag gekoppeld aan de eigen installaties, waardoor het gebouw een schoner energielabel krijgt en duurzaam opgewekte energie gebruikt. Daarnaast is er een helder milieubeleid dat erop is gericht zo min mogelijk water en energie te verbruiken en de ecologische footprint te verkleinen. De inkoop is duurzaam en afval wordt gescheiden ingezameld en afgevoerd. Ook stimuleert het Van Gogh Museum medewerkers en bezoekers gebruik te maken van het openbaar vervoer. Al deze maatregelen worden intern goed gecommuniceerd met een duurzaamheidsrapportage.

“Duurzaam met je collectie en je gebouw omgaan”

Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC) die het BREEAM-NL keurmerk beheert, is blij met deze primeur: “Het is geweldig dat het Van Gogh Museum zich zo verantwoordelijk voelt voor de duurzame prestaties van het gebouw en daarmee laat zien dat duurzaamheid ook voor deze sector een belangrijk thema is. Het is daarbij ook een belangrijke stap dat het museum meteen het beheer en gebruik van het gebouw laat beoordelen. Dit kan andere musea aansporen ook aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun gebouwen. En dit is ook heel logisch: als museum ga je duurzaam om met je collectie, dat is je core business. Waarom dan niet met je gebouw?”

Over DGBC

DGBC is een onafhankelijke netwerkorganisatie die streeft naar verduurzaming van de gebouwde omgeving. Hiertoe beheert en ontwikkelt de DGBC onder andere het internationaal erkende duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL; hét meetinstrument om Nederlandse gebouwen, gebieden en projecten op hun duurzaamheidprestaties te beoordelen. DGBC is in 2008 op initiatief van de markt opgericht door ABN Amro, Redevco, Dura Vermeer, SBR en de gemeente Amsterdam en telt bijna 350 participanten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top