dinsdag, september 25, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Van Gogh Museum trekt 1,6 miljoen bezoekers
Van Gogh Museum trekt 1,6 miljoen bezoekers

Van Gogh Museum trekt 1,6 miljoen bezoekers

  • Nederland
  • Met een topaantal bezoekers, een spectaculair vormgegeven nieuwe inrichting en een snel groeiende online fanbase sluit het Van Gogh Museum het jaar 2014 uitstekend af.
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/nl/over-het-museum/pers/persberichten/van-gogh-museum-trekt-16-miljoen-bezoekers

Dit jaar bezochten meer bezoekers, 1,6 miljoen het Van Gogh Museum – ondanks het feit dat de Kurokawavleugel niet toegankelijk voor bezoekers was in verband met de bouw van het nieuwe glazen entreegebouw aan het Museumplein. Vergeleken met 2013 is dit een stijging van 10%.

Grote publiektrekkers dit jaar waren de tentoonstelling Félix Vallotton: Het vuur onder het ijs, de fototentoonstelling Emmy Andriesse, de spectaculaire nieuwe inrichting van het museum en de succesvolle Vrijdagavonden.

Meer bezoekers, minder drukte

Ondanks de vele bezoekers wordt het museum als minder druk ervaren. Door de online verkoop van tickets met een starttijd (12% van de gehele kaartverkoop) kunnen meer bezoekers worden gefaciliteerd. Bezoekerservaring is door deze spreiding optimaal.

Ook de verruimde openingstijden, met name de extra avondopenstelling op vrijdag en zaterdag zorgden voor meer spreiding: naast de reguliere Vrijdagavond, was in de maanden juli en augustus ook op zaterdag het museum geopend tot 22 uur; deze relatief ‘rustige’ zaterdagavond trok vooral veel Nederlandse bezoekers. De Vrijdagavonden met de speciale randprogrammering zijn ongekend populair (gemiddeld 1.000 tot 1.500 bezoekers per avond).

De meeste bezoekers zijn afkomstig uit Nederland (17%), Italië (12%), Frankrijk (10%), VS (9%) en Groot-Brittannië (8%).

Online toppositie

In 2014 werd de vernieuwde website van het museum gelanceerd, die direct de webdesign-award Developer award en Honorable mention van awwwards.com won. Bezoekers van de vernieuwde website kunnen de volledige collectie ontdekken aan de hand van hoogwaardige afbeeldingen, die full screen te bekijken zijn.

Centraal op de website staan de kleurrijke verhalen over Vincent van Gogh en de museumcollectie, die op verschillende manieren worden ontrafeld. De website is in 2014 2,5 miljoen maal bezocht door 1,9 miljoen bezoekers.

Ook het online netwerk van het Van Gogh Museum groeide exponentieel: de fanbase op Facebook steeg van 200.000 naar een half miljoen, op Twitter van 75.000 naar 100.000 en maar liefst meer dan 4 miljoen Van Gogh fans volgen het museum via Google+. Daarmee heeft het museum in Nederland een online toppositie en met Google+ zelfs ook wereldwijd een nummer 1 positie onder musea.

Museumplein

Het Museumplein – met het heropende Rijksmuseum, de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum, de programmering van het Concertgebouw, het Koninklijk Concertgebouworkest en de nieuwe inrichting van het Van Gogh Museum – oefent een overall aantrekkingskracht uit en zorgt ook in 2014 voor een enorme toeloop.

Gezamenlijk genereerden de culturele instellingen aan het Museumplein dit jaar 5,7 miljoen bezoeken.

Bezoek aan Amsterdam – en daarbinnen ook museumbezoek – is toegenomen. De Toeristische Barometer van Amsterdam Marketing laat zien dat t/m oktober 2014 sprake is van 4% stijging van bezoekers aan Amsterdamse musea.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top