donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Van Gogh Museum verwerft twee hoogtepunten uit grafisch oeuvre van Félix Vallotton
Van Gogh Museum verwerft twee hoogtepunten uit grafisch oeuvre van Félix Vallotton

Van Gogh Museum verwerft twee hoogtepunten uit grafisch oeuvre van Félix Vallotton

  • Nederland
  • Nu te zien in de tentoonstelling Félix Vallotton. Het vuur onder het ijs Het Van Gogh Museum heeft zijn collectie uitgebreid met de twee belangrijkste werken uit het grafische oeuvre van de kunstenaar Félix Vallotton (1865-1925), de serie van tien houtsneden Intimités (Intimiteiten) en de houtsnede La paresse (de Luiheid). Directeur Axel Rüger: “Intimités is niet alleen een meesterwerk binnen het oeuvre van Félix Vallotton, maar ook een van de belangrijkste series uit de fin-de-siècle grafiek. De serie prijkte al jarenlang op onze wensenlijst. La paresse is een van de mooiste houtsneden die Vallotton ooit maakte. Deze twee werken van de Frans-Zwitserse kunstenaar zijn dan ook een geweldige aanvulling op de rijke prentencollectie van het Van Gogh Museum.” Beide werken zijn aangekocht met steun van de BankGiro Loterij en nog tot 1 juni te zien in de tentoonstelling Félix Vallotton. Het vuur onder het ijs in het Van Gogh Museum.
  • Félix Vallotton, De leugen, uit Prentenserie Intimités I-X, 1897-98 (detail). Van Gogh Museum, Amsterdam
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=350340&lang=nl

Het verontrustende schouwspel van Intimités

De prentenserie Intimités is vanaf het moment van ontstaan een prestigieus project geweest. Toen de serie in 1898 door het avant-gardetijdschrift La Revue blanche werd uitgegeven in een exclusieve oplage van 25 stuks, was de moderne prentkunst populairder dan ooit in de Parijse kunstwereld. Félix Vallotton was binnen deze scene één van de meest gewaardeerde kunstenaars. Hij werd gezien als de vernieuwer van de houtsnede en beleefde met zijn prenten uit 1896 tot 1898 het hoogtepunt van zijn carrière.

Intimités is altijd als zijn mooiste werk beschouwd en werd zelfs in zijn eigen tijd al als belangrijker gezien dan zijn schilderijen. In de tien duistere houtsneden, waarin de zwarte vlakken slechts met enkele witte lijnen worden doorbroken, dook Vallotton diep in het gevoelsleven van de Parijse bourgeoisie. Hij gaf de eeuwige strijd tussen man en vrouw weer in theatrale scènes met suggestieve titels als ‘De leugen’, ‘Het geld’ en ‘Het onherstelbare’. Vallotton onthulde hiermee een cynische opvatting van de liefde. De vrouw wordt afgebeeld als een oppervlakkig, berekenend schepsel: wreed, onverzadigbaar en triomferend.

La paresse: de stijl van zwart en wit

In zijn schilder- en prentkunst was Vallotton altijd op zoek naar beeldmotieven met ‘decoratieve waarde’, net als zijn collega’s van de kunstenaarsgroep Nabis. La paresse (De luiheid) is daar een goed voorbeeld van. Te zien is hoe de kunstenaar in het houtblok lijn, vlak en contrast ordende tot een sierlijke en verleidelijke afbeelding: hij bouwde de naakte vrouw en de poes op uit witte vlakken en plaatste ze tegen een achtergrond van weelderige patronen. De decoratieve synthese die hij hier wist te bereiken laat zien dat Vallotton een absolute meester was in de houtsnijtechniek.

In 2000 heeft de Vincent van Gogh Stichting voor het Van Gogh Museum een omvangrijke collectie werken op papier van de Nabis verworven, waaronder 90 houtsneden van Vallotton. Hiermee bezit het Van Gogh Museum één van de grootste collecties houtsneden van deze kunstenaar buiten Frankrijk en Zwitserland.

BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2013 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. www.bankgiroloterij.nl

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top