donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Van Gogh op gevoel gestart
Van Gogh op gevoel gestart

Van Gogh op gevoel gestart

  • Nederland
  • 'Van Gogh op gevoel' maakt kunst toegankelijk voor bezoekers met een visuele beperking
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/nl/over-het-museum/pers/persberichten/van-gogh-op-gevoel-gestart

Het werk van Vincent van Gogh is nu ook te ‘zien’ door middel van voelen: het Van Gogh Museum is vandaag van start gegaan met een speciaal programma voor blinde en slechtziende bezoekers. Van Gogh op gevoel bestaat uit een interactieve rondleiding met een aanraaksessie waarin een beroep wordt gedaan op verschillende zintuigen. De kunst van Vincent van Gogh wordt door Van Gogh op gevoel toegankelijk gemaakt voor bezoekers met een visuele beperking, maar ook voor hun ziende vrienden, familie en begeleiders.

Prikkelen van de zintuigen

Vijf keer per jaar nemen speciaal getrainde rondleiders de bezoekers mee door het museum, waar het verhaal van Van Gogh wordt toegelicht aan de hand van zijn schilderijen uit de vaste collectie. In een speciaal ingericht atelier vindt vervolgens een aanraaksessie plaats: met behulp van onder andere vereenvoudigde reliëfkaarten en een maquette van De slaapkamer wordt het werk van Van Gogh letterlijk tastbaar. Daarnaast worden de zintuigen geprikkeld met bijvoorbeeld de geur van lavendel uit Zuid-Frankrijk en voorgelezen briefcitaten van Van Gogh.

Van Gogh Museum Relievo Collectie

Centraal in de aanraaksessie staan de Van Gogh Museum Relievos: hoogwaardige 3D reproducties van Van Goghs schilderijen. Deze Relievos zijn al in een eerder stadium ontwikkeld door het museum en bleken zeer geschikt om in te zetten voor dit programma. Van Gogh staat immers bekend om zijn dikke en expressieve verftoets, de Relievos bieden de blinde en slechtziende bezoekers nu de mogelijkheid zijn schilderijen te ervaren door te voelen. Ook voor de ziende deelnemers is het aanraken een bijzondere ervaring.

Een museum voor iedereen

Een van de voornaamste doelen van het Van Gogh Museum is het toegankelijk maken van de kunst en het leven van Vincent van Gogh voor zoveel mogelijk mensen. Van Gogh op gevoel is hierin een belangrijke stap. Het ervaren van de kunstwerken door een beroep te doen op verschillende zintuigen en het samen praten over Van Goghs kunst, zorgt voor een enorm positief effect op de museumbeleving van blinden en slechtzienden. Van Gogh op gevoel is mede tot stand gekomen met steun van het Oogfonds.

‘Ik was wel eerder geweest in het Van Gogh Museum, maar dan beleefde voornamelijk de rest van de familie het en dan hang je er een beetje bij. Ik had nu het gevoel ook mee te doen en dat is leuk want zo beleef je het museum meer.’
Robert – deelnemer met een visuele beperking

Aanmelden

Aanmelden voor Van Gogh op gevoel kan via 020-5705907 of vangoghopgevoel@vangoghmuseum.nl.

Kosten zijn € 15 museumentree inclusief workshop, begeleider heeft gratis toegang.

Data

Donderdag 5 maart 14.00-16.00 uur (volgeboekt)
Zaterdag 2 mei 10.30-12.30 uur
Zaterdag 6 juni 10.30-12.30 uur (volgeboekt)
Zaterdag 5 september 10.30-12.30 uur
Zaterdag 12 december 10.30-12.30

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top