woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Van Goghs schetsboekjes te zien in “Van Gogh aan het werk” en te koop als facsimile-uitgave
Van Goghs schetsboekjes te zien in “Van Gogh aan het werk” en te koop als facsimile-uitgave

Van Goghs schetsboekjes te zien in “Van Gogh aan het werk” en te koop als facsimile-uitgave

  • Nederland
  • Van de vele schetsboeken die Vincent van Gogh gehad moet hebben, zijn er slechts vier bewaard gebleven. Deze bevinden zich in de collectie van het Van Gogh Museum en drie ervan zijn nu te zien in de jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk. In het kader van deze tentoonstelling is voor het eerst van alle vier de boekjes een unieke facsimile-uitgave gemaakt. De originele schetsboekjes geven een intieme blik in het leven en de werkwijze van de schilder, met schetsen in potlood, pen, inkt en krijt, persoonlijke aantekeningen, adressen en dichtregels. Het eerste schetsboekje dateert uit Nuenen, het vierde uit zijn laatste dagen in Auvers-sur-Oise. De andere twee omvatten werk en aantekeningen uit Van Goghs jaren in Nuenen, Antwerpen en Parijs.
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl

De facsimile is een publicatie van The Folio Society in Londen in samenwerking met het Van Gogh Museum. De schetsboeken zijn gevat in een luxe box met daarin verder een mapje met facsimile’s van losse schetsboekbladen en een boekje met toelichting van  Marije Vellekoop, hoofd Kunst, en Renske Suijver, onderzoeker van het Van Gogh Museum. De facsimile-uitgave verschijnt in een gelimiteerde oplage van 1.000 exemplaren en is te koop in de museumwinkel en binnenkort via www.vangoghmuseumshop.com. Marije Vellekoop: “Deze facsimile-uitgave is een langgekoesterde wens van het Van Gogh Museum. We zijn bijzonder tevreden over dit exclusieve en inspirerende resultaat, waarmee we een kijkje geven in het leven en de werkwijze van Van Gogh.”

Van Gogh aan het werk

De originele schetsboekjes uit de collectie van het Van Gogh Museum zijn onderdeel van de jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk waarin Van Goghs werkwijze centraal staat.  De bezoeker ziet en ervaart hoe Van Gogh leerde en werkte en zich in tien jaar ontwikkelde tot een uniek kunstenaar met een imposant oeuvre. De tentoonstelling omvat zo’n 200 werken, waaronder 150 schilderijen, werken op papier, brieven en persoonlijke materialen van de schilder waaronder naast de schetsboekjes ook zijn originele verftubes en enige bewaard gebleven palet, afkomstig uit het Parijse Musée d’Orsay.

Vele topstukken uit de eigen collectie leveren bijzondere combinaties op met unieke bruiklenen zoals de Zonnebloemen van The National Gallery uit Londen en De slaapkamer van The Art Institute of Chicago.
De tentoonstelling die acht jaar onderzoek van het Van Gogh Museum samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Partner in Science Shell Nederland afsluit, is nog tot en met 12 januari 2014 dagelijks te zien vanaf 9 uur.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top