donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / Van kindarbeider naar Verenigde Naties award winnares
Van kindarbeider naar Verenigde Naties award winnares

Van kindarbeider naar Verenigde Naties award winnares

  • Internationale
  • Razia Sultan, een meisje van 15 uit het dorp Nanglakhumba, Uttar Pradesh in India, heeft erkenning gekregen voor haar strijd tegen kinderarbeid.
  • Stichting Wilde Ganzen
  • http://www.wildeganzen.nl
  • info@wildeganzen.nl

Zij mocht de eerste Malala Award van de Verenigde Naties in ontvangst nemen voor het verspreiden van onderwijs onder kind-arbeiders. Daarnaast werd ze door de VN benoemd tot ‘United Nations Special Envoy for Global Education’s Youth Courage’.

Razia was zelf ook kindarbeider. Op 4 jarige leeftijd naaide ze voetballen in elkaar onder barre omstandigheden. Nadat ze door de lokale NGO, BBA (Bachpan Bachao Andolan) werd gered, haalde ze haar schooldiploma en werd jeugdleider van het lokale programma. Zij vervolgde haar strijd tegen kinderarbeid en transformeerde het leven van 48 kindarbeiders. Zij zijn ontsnapt aan het slechte leven dat ze leden en gaan dankzij de steun van Razia nu naar school. Het succes van Razia breidde zich al snel uit naar andere gebieden, zelfs tot dorpen in Nepal.

Kinderarbeid in India

Volgens data van de Indiase overheid werken meer dan 12 miljoen kinderen (schattingen van andere instanties lopen uiteen van circa 40 miljoen tot 100 miljoen!) van 14 jaar of jonger als werkster in huis bij familie of onbekenden, of hebben andere baantjes als naaister of straatverkopers, werken in weverijen, mijnen, steengroeves of restaurants en hotels.

Vaak gebeurt dit om schulden van hun ouders af te lossen. Ongeletterdheid van ouders, voedseltekorten in het gezin, werkloosheid en geringe inkomens zijn factoren waardoor ouders hun kinderen aandrijven om te gaan werken. Ouders worden hiertoe ook aangemoedigd door werkgevers die kinderen graag in dienst nemen. Maar ook falende onderwijssystemen, maatschappelijke ongerechtigheid en uitsluiting door het kastensysteem, zetten aan tot kinderarbeid en houden deze praktijk in stand. Vaak gaat kinderarbeid helaas ook gepaard met mensenhandel.

Succesvol programma

Ontwikkelingsorganisatie Wilde Ganzen werkt al jarenlang samen met de lokale partnerorganisatie BBA om deze misstanden te voorkomen.

Het project biedt opvang, zorg en juridische bijstand aan kinderen die door de partnerorganisatie uit dwangarbeid worden bevrijd. BBA is voornamelijk actief in de deelstaten Rajasthan, Bihar, Uttar Pradesh, Haryana, Madhya Pradesh en Jharkhand aangezien daar veel kinderarbeid voorkomt.

De aanpak van het programma is gericht op het opsporen, bevrijden en rehabiliteren van de kinderen. Dit gebeurt door de bevrijde kinderen rechtsbijstand en ondersteuning bij de identificatie te bieden, sociale vaardigheden bij te brengen, medische en psychologische zorg (bijvoorbeeld bij terugkeer naar hun ouders) en basisonderwijs te bieden. Daarnaast richt het programma zich op belangenbehartiging, publieke opinie en voorlichting.

Uit de evaluatie die Wilde Ganzen dit jaar heeft uitgevoerd blijkt dat er in de periode van 2010-2013 3329 kindarbeiders zijn gered en in totaal 286 werknemers en/of mensenhandelaren gearresteerd zijn.

Daarnaast heeft het programma in sommige dorpen geleid tot 100% schoolparticipatie, verbeterde lokale diensten, en aanzienlijk verbeterd leiderschap van de kinderen.

De Award

De naam van de UN award is afgeleid van Malala Day op 12 juli. Een speciale dag gerelateerd aan de moedige acties van Malala Youdafzai, een Pakistaanse kinderrechtenactiviste, die opkomt voor de rechten van meisjes op onderwijs. Malala werd op 9 oktober 2012 beschoten door de Taliban voor het verspreiden van haar mening tegen het verbod van de Taliban om meisjes naar school te laten gaan in de Swat Valley. Zij overleefde de aanslag en werd naar Engeland overgebracht voor opname in het ziekenhuis en verdere operaties.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top