maandag, oktober 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Van Lanschot: Is beweging Amerikaanse obligatiemarkten een slecht voorteken?
Van Lanschot: Is beweging Amerikaanse obligatiemarkten een slecht voorteken?

Van Lanschot: Is beweging Amerikaanse obligatiemarkten een slecht voorteken?

  • Anderen
  • De Amerikaanse obligatiemarkt kreeg gisteren onverwachts een flinke dreun, de 10-jaarsrente liep op tot 2,28%. De volatiliteit neemt toe in obligatieland en doorgaans is dat geen goed signaal. In het VK kwam de centrale bank bijeen en praatte de financiële markten bij over het monetaire beleid. Er vinden vooralsnog geen aanpassingen plaats.
  • Van Lanschot Bankiers
  • https://www.vanlanschot.nl
  • vanlanschot@vanlanschot.com
  • https://www.vanlanschot.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/macro-20150512

Er was geen directe aanleiding om de Amerikaanse 10-jaarsrente scherp te laten oplopen. Het arbeidsmarktrapport van afgelopen vrijdag wijst er zelfs op dat de Fed de geldmarktrente tot aan de herfst niet zal verhogen. Een mogelijke verklaring voor de oplopende rente is het terugdraaien van posities met geleend geld. Het goedkoopgeldfeestje loopt op z’n eind en sommige beleggers kiezen vroegtijdig al de uitgang. Een andere reden kan zijn dat de inflatie licht begint aan te trekken in de VS, mede door de bodemvorming in de grondstoffenmarkt en de voortgaande banengroei.

De boodschappen uit de Amerikaanse obligatiemarkt zijn duidelijk. Veel beleggers zitten op het vinkentouw om obligatieposities te verkopen en dat jaagt de volatiliteit alleen maar aan. Dat dit zelfs gebeurt bij een matige economische groei, geeft aan dat de financiële markten niet rekenen op de monetaire hulp van de Fed. Deze week staan er nog belangrijke veilingen van 10- en 30-jaars staatsobligaties op het programma in de VS. Het verloop van deze plaatsingen gaat opnieuw een indicatie geven hoeveel appetijt er is voor Amerikaanse staatsleningen. Hopelijk bedriegen de voortekenen.

De Bank of England (BoE) hield het belangrijkste geldmarkttarief onveranderd op 0,5%. Ook de omvang van het obligatie-opkoopprogramma bleef onveranderd op £ 375 miljard. Het VK heeft te maken met zwakkere groei- en inflatieperspectieven voor 2015. Er is weinig ruimte om het monetaire beleid nu al terug te draaien. De geldmarktrente zal dan ook pas begin volgend jaar in de lift gaan, waarna een langzaam en gradueel oplopend proces volgt.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top