donderdag, januari 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Van Loon in Foam – Foto’s van een Amsterdamse familie
Van Loon in Foam – Foto’s van een Amsterdamse familie

Van Loon in Foam – Foto’s van een Amsterdamse familie

  • Nederland
  • Foam presenteert voor het eerst een tentoonstelling van Museum Van Loon. Na drie edities van Foam in Van Loon, waarbij Foam tijdens het inrichten van een nieuwe tentoonstelling in eigen huis werk liet zien in Van Loon, zijn de rollen nu omgedraaid. Vanwege de restauratie van het stucwerk in de hal zal Museum Van Loon gedurende februari en maart gesloten zijn. In deze tijd zal Museum Van Loon in samenwerking met Foam voor het eerst naar buiten treden met haar bijzondere fotocollectie. Met deze tentoonstelling wil Foam niet alleen de rol onderzoeken die fotografie gespeeld heeft binnen de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon, maar ook hoe deze collectie zich verhoudt tot het heden. Beeldend kunstenaar en curator Ernst van der Hoeven is uitgenodigd om in samenwerking met Foam een ruimtelijke interventie in de tentoonstelling te verzorgen.
  • 436_salon hydepark ca 1890 c labouchere courtesy van loon
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2014/van-loon-in-foam

De fotocollectie van Museum Van Loon bestaat uit bijzondere historische interieurfoto’s en historische en hedendaagse portretfotografie. Grote namen hebben de familie gefotografeerd: van Felix Nadar, Studio Merkelbach tot recentelijk Koos Breukel en Erwin Olaf. Uit de historische collectie blijkt dat de familie Van Loon een voorkeur had voor internationale gerenommeerde fotografen die de Europese koningshuizen en andere belangrijke families portretteerden. Hierdoor is goed te zien wat de voorkeuren waren van de high society op het gebied van portretfotografie in de 20e eeuw. Het hoogtepunt uit de collectie is een reeks van portretten die de familie rond 1900 lieten maken bij misschien wel de beroemdste fotograaf van de negentiende eeuw: Félix Nadar. De serie zal in Foam voor het eerst integraal worden getoond.

Daarnaast is binnen de goed bewaarde collectie van Van Loon de historische ontwikkeling en verhouding tussen portretschilderkunst en -fotografie te zien. Tot ver in de twintigste eeuw is de familie Van Loon opdrachten blijven geven aan schilders om hun portretten te laten maken. Vanaf het midden van de negentiende eeuw laat de familie zich ook fotograferen. De portretfotografie varieert van formele carte-de-visites, studio-portretten, kinderportretten en familiealbums van voor de oorlog tot de periode daarna waarin meer in persoonlijke sfeer werd gefotografeerd. De familie laat haar bijzondere waardering voor fotografie blijken door twee nieuwe fotografieopdrachten aan Koos Breukel en Erwin Olaf.

Ze was haar hele leven vrijgezel, had geen kinderen maar bekommerde zich als een moeder over de kinderen voor wie ze zorgde. Bij een welgestelde familie in Chicago, de Gensburgs, bij wie ze in 1956 introk, kreeg Maier haar eigen badkamer, die haar eerste eigen donkere kamer werd. Haar fotografische werk, dat eerst overwegend zwart-wit was, concentreerde zich op sociale onderwerpen: het straatleven, minder bedeelden en emigranten. Toen de kinderen volwassen werden in de jaren ’70, was Maier gedwongen werk te zoeken bij andere families, zodat ze haar filmmateriaal niet meer kon ontwikkelen en de rolletjes zich begonnen op te stapelen. In die tijd experimenteerde Maier met kleurenfilm wat voor een nieuwe benadering zorgde in haar fotografie en tot steeds meer abstractie leidde.

De interieurfotografie geeft een prachtig beeld van hoe het interieur van Museum Van Loon er in de 20e eeuw uitzag toen het huis nog bewoond werd. Het interieur speelde een belangrijke representatieve rol voor de familie en dat is terug te zien op de manier waarop het gefotografeerd is. Bovendien weerspiegelen de foto’s in grote lijnen de huidige inrichting en sfeer van Museum Van Loon.

Van Loon in Foam is te zien in Foam van 6 februari t/m 29 maart 2015.
Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur. Entree: € 9,50

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top