dinsdag, september 25, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Lifestyle & Mode / Van Rijn: trend rookverbod positief, maar we zijn er nog niet
Van Rijn: trend rookverbod positief, maar we zijn er nog niet

Van Rijn: trend rookverbod positief, maar we zijn er nog niet

  • Nederland
  • In steeds minder cafés wordt het rookverbod overtreden. Voorlopige cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten zien dat in de eerste maanden van 2014 in zo’n 75% van de cafés niet meer wordt gerookt. In het najaar van 2013 gold dit voor 65% van de kroegen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is positief over de trend maar waarschuwt voor teveel optimisme. Hij verwacht dat er nog een lange weg te gaan is voordat de norm overal wordt gerespecteerd. In juni volgen de definitieve, volledige cijfers van de NVWA over de naleving van het rookverbod.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/05/12/van-rijn-trend-rookverbod-positief-maar-we-zijn-er-nog-niet.html

Staatssecretaris Van Rijn: “Als het wetsvoorstel dat het rookverbod in de hele horeca regelt straks door de Tweede Kamer is, is er meer duidelijkheid. Dan mag er gewoon in geen enkel café meer gerookt worden. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het dan ook niet meer gebeurt. De NVWA blijft met extra capaciteit scherp controleren maar dit is een hardnekkig fenomeen in onze samenleving. Dus er komen vast ook weer eens nalevingcijfers die tegenvallen.”

Van Rijn loopt mee met NVWA

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft zaterdagavond 10 mei meegelopen met een inspectieteam van de NVWA. Het team deed een ronde langs horeca in Den Haag om te controleren op de naleving van het rookverbod en het verbod op tabaksverkoop onder de 18.

Three strikes out

Als tabaksverkopers drie keer binnen een jaar tabak verkopen aan 18-minners, moeten zij minstens een week de tabaksverkoop staken. Daarnaast krijgen ze een boete. Over die nieuwe three-strikes-out maatregel beschikt de NVWA sinds 1 januari 2014. In april heeft de NVWA deze maatregel voor het eerst opgelegd.

Gezond verstand

Staatssecretaris Van Rijn: “Elke verkoper van tabak zou zijn gezond verstand moeten gebruiken en zich in moeten zetten om tabak uit handen te houden van 18-minners. Die inzet zie je veel maar er zijn helaas ook tabaksverkopers die het niet zo nauw nemen met die norm. Zij worden nu extra stevig aangepakt. Als je drie keer in zo’n korte periode over de schreef gaat en sigaretten verkoopt aan 18-minners, solliciteer je daar ook naar. Voor die gevallen is de wet nu onverbiddelijk: three-strikes-out.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top