donderdag, juli 9, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Veel premières bij festival Cultura Nova Heerlen
Veel premières bij festival Cultura Nova Heerlen

Veel premières bij festival Cultura Nova Heerlen

  • Nederland
  • Beeldend theaterfestival met aansprekende internationale programmering.
  • Festival Cultura Nova
  • http://www.culturanova.nl
  • info@culturanova.nl

Zomerfestival Cultura Nova, dat van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 1 september in Heerlen en omgeving wordt gehouden, presenteert een ruim aanbod van zeker 150 voorstellingen en concerten voor jong en oud, met theater, circus, muziek, film en beeldende kunst. Binnen de tiendaagse programmering van het festival vinden tien premières plaats, worden zeker negen coproducties met Cultura Nova gepresenteerd en er zijn vier openingen van hedendaagse exposities.

Identiteit en de zoektocht ernaar is een thema dat bij een aantal voorstellingen van het festival terugkomt. Identiteit van een individu, een groep, een stad een streek. “Can you read my story on my Face?” wordt het publiek al gevraagd bij de openingsvoorstelling.

Cultura Nova gaat van start met de Nederlandse première van ‘Figures Libres’ een grote voorstelling van het jonge Franse gezelschap KompleXKapharnäum dat internationale furore maakt met hun spektakel. ‘Figures Libres’ is een Urban voorstelling, waarin de artiesten enorme videoprojecties op gebouwen combineren met livemuziek en een zangeres/actrice die telkens haar positie verandert. ‘Figures Libres’ transformeert de openbare ruimte van de stad. Door het aanstralen van de architectuur, straten en pleinen met rijke kleuren en bijzondere beelden, veranderen bekende gevels, maar ook onverwachte locaties in een theater van majestueuze projectie en moderne interactieve presentaties. De stad is het decor in het verhaal…

Met hun betoverende liedjes en verrassende acrobatie is Romanès Cirque Tzigane (Nederlandse première) een van de meest bijzondere culturele pareltjes uit Parijs. Dit tijdloze zigeunercircus neemt je mee op een poëtische reis en een magische zigeuneravond, met veel passie en vuur, waarbij circusnummers worden begeleid door opzwepende muziek. Alexandre en Delia Romanes mixen vergezeld door hun kinderen, familieleden en vrienden circus, muziek en zigeunerfeest met hun gastvrijheid, passie, vreugde en hun eeuwig verlangen naar vrijheid. Ze delen de momenten van magie en geluk met het publiek dat ze op hun reis tegenkomen.

Alan Parkinson, de artistieke man van Architects of Air heeft iets met Heerlen. In 2003 en 2004 bezocht hij al Cultura Nova; met zijn gigantische kleurrijke opblaasbare objecten (Luminaria), waar je als publiek in kunt en waarmee Parkinson de hele wereld over reist. Met zijn herinneringen aan Cultura Nova en Heerlen nog vers in het geheugen komt hij graag terug met zijn allernieuwste object ‘Pentalum’. De stad verdient het! Jong en oud beleven plezier aan een bezoek in een Luminarium.

In de roman ‘Suikerspin’ ontrafelt Erik Vlaminck de duistere familiegeschiedenis van Arthur van Hooylandt, ‘kermisnijveraar van geboorte en beroep’. Het Vlaamse theatergezelschap Laika giet dit verhaal, in regie van Jo Roets, in een zinderende voorstelling over een bont universum van kermisklanten, foorkramers en rondtrekkende charlatans. Met als decor: een ouderwetse kindermolen die vrolijk rondjes draait terwijl nostalgie en bitterheid elkaar afwisselen.

De museale theaterwandeling ‘Gluren’ van theatermaakster Lieke Benders, voert je ‘in select gezelschap’ langs vijf verschillende huizen in de Heerlense wijk Molenberg. Je treedt de huizen binnen, soms zelfs via de achterdeur. Eenmaal over de drempel is er alle tijd om ongegeneerd te gluren, want de bewoners zijn niet thuis. Alle vijf verschillend, maar toch heeft ieder huis een gemene deler: de emoties van hun bewoners, zoals woede, verdriet en blijdschap, zijn universeel. ‘Gluren’ is in coproductie met Cultura Nova gemaakt en is onlangs op Oerol in premiere gegaan.

De YoungGangsters zijn terug bij Cultura Nova! Twee jaar geleden waren ze te zien met ‘When the shit hits the fan’, dit festival presenteren ze hun nieuwe gooi- en smijtvoorstelling ‘The New Rambo Generation’, een coproductie met Cultura Nova. Geïnspireerd op de vier Rambofilms maken de YoungGangsters het theater tot een Colosseum, waar het publiek juicht en zich overgeeft aan de kick van live gevechten. Filmisch, expressief, rauw fysiek locatietheater.

Operazangeres Claron McFadden zet met ‘Lilith’ een emotioneel geladen muziektheatervoorstelling neer, die klassieke muziek, jazz, toneel en film combineert. In de film speelt en zingt Jeroen Willems, de Nederlandse acteur die vorig jaar in december is overleden. ‘Lilith’, van Muziektheater Transparant, dat de première beleefde tijdens het Holland Festival in 2012, is de wensdroom van de opstandige eerste vrouw van Adam. Zij denkt terug aan haar vroegere minnaar en hoopt dat hij nog even hartstochtelijk aan haar denkt.

De nieuwe stichting ‘HRLN Street Art’ presenteert tijdens Cultura Nova 2013 vijf nieuwe muurschilderingen, ‘Murals’, in en rond de binnenstad van Heerlen. Op uitnodiging van Raenys Martis, curator van de expositie, worden regionale en internationale kunstenaars uitgenodigd om permanente muurschilderingen te maken in en voor de stad.

Jeugdprogrammering wordt serieus genomen bij Cultura Nova.

Voor de familie en jeugdprogrammering maakt Cultura Nova de zelfde soort keuzes als voor de overige programmering. De voorstellingen zijn vaak verrassend, vernieuwend en gezelschappen komen uit binnen en buitenland. Studio Orka uit België presenteert haar nieuwe voorstelling ‘Jacobsneus’, eveneens uit België komt Zonzo met de prachtige beeldende muziektheatervoorstelling ‘Starend meisje’, Het Laagland gaat in première met ‘Wim is weg’, een voorstelling die in coproductie met Cultura Nova wordt gemaakt, er is dans van het Duitse gezelschap Tanzfuchs voor de allerkleinsten en Laika uit België speelt Umami, een familievoorstelling die in Heerlen in première gaat en in coproductie met Marseille-Provence Culturele Hoofdstad 2013 en Cultura Nova wordt gemaakt.

Elke avond muziek in de Spiegeltent!

Cultura Nova sluit elke festivaldag af met gratis muziek in de Spiegeltent op het Burg. Van Grunsvenplein in Heerlen. Met o.a. Funktransplant (NL), Hackensawboys (VS), Ochestre International du Vetex (B), James Taylor Quartet (GB), Dez Mona (B), La Chiva Gantiva (B), Ens Zwei Parallel Cinema (NL), Beans & Fatback (NL) en Geert Roelofs & Friends (NL + B).

Informatie en tickets: www.culturanova.nl

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top